Les cúpules de Junts per Catalunya i el Partit Nacionalista Basc (PNB) s'han trobat aquest matí a Montserrat, segons ha pogut saber ElNacional.cat. La delegació de Junts, formada per Jordi Turull (secretari general), Albert Batet (president del grup parlamentari de Junts) i Josep Rull (president del consell nacional del partit), i la del PNB, formada per Andoni Ortuzar (president de la formació) i Joseba Aurrekoetxea (secretari d'Organització), han acudit a un dinar amb empresaris de la Catalunya Central organitzada pel grup Taelus. Tal com expliquen fonts coneixedores d'aquesta reunió, totes dues comitives han visitat prèviament el monestir. També han pogut trobar-se i parlar amb el pare abat de Montserrat, Manel Gasch.

Relacions fluides amb el PNB

La trobada també ha servit per analitzar la situació política a Catalunya, el País Basc i l'Estat. En aquesta legislatura, totes dues formacions han expressat la voluntat de "coordinar" els seus vots al Congrés dels Diputats per "anar a la una" i ser "tan útils com sigui possible" per a les nacions basca i catalana. La interlocució entre Bofill (carrer on hi ha la seu de Junts) i Sabin Etxea és freqüent. Per a aquesta coordinació, les trobades de delegacions d'ambdós partits és recurrent. També se n'han fet a Bèlgica amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

Aquesta reunió a Montserrat coincideix amb el dia en què, previsiblement, el lehendakari Íñigo Urkullu anunciarà la convocatòria d'eleccions al País Basc per al pròxim 21 d'abril. En aquests comicis, Urkullu no aspirarà a la reelecció, sinó que el substituirà Imanol Pradales al capdavant de la candidatura dels jeltzales. El dinar també es produeix a la jornada en què la Fiscalia ha rebutjat que el Tribunal Suprem investigui Puigdemont i la resta d'encausats pel Tsunami Democràtic pel delicte de terrorisme. Des de Junts, veuen "lògic" l'informe del ministeri fiscal, però adverteixen que això no impedeix que continuïn negociant per a una llei d'amnistia més "robusta".

Ara, el termini per negociar el dictamen final de la llei d'amnistia venç el 7 de març. Els juntaires es mantenen que ha de complir un doble objectiu: "Que inclogui tothom i que sigui d'aplicació immediata". Davant les investigacions judicials pels delictes de terrorisme i alta traïció, Junts creu que hi ha marge per poder blindar aquestes situacions. De fet, a la ponència de la llei, hi ha vives tres esmenes conjuntes dels juntaires amb el PNB que busquen ampliar el perímetre de l'amnistia i, precisament, van en la línia d'incorporar el terrorisme i l'alta traïció a la normativa, perquè siguin amnistiats els afectats per aquestes possibles penes. En aquest sentit, totes dues forces també fan pinya en la llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!