L'espanyolisme va aconseguir una petita victòria a la Unió Europea fa ara un parell de setmanes, quan va anunciar-se que el Parlament Europeu enviaria una missió a Catalunya per investigar la situació en què es troba el castellà a les escoles. Una iniciativa, doncs, que compra precisament el mantra de la dreta a l'Estat quan acusa Catalunya de discriminar el castellà a les escoles després d'haver esquivat la sentència que imposa el 25% amb la llei i el decret llei aprovats pel Parlament. Està previst que una delegació visiti Catalunya al segon semestre del 2023 per tal de constatar aquest tracte. Però podria no ser així si la CUP se'n surt amb la seva. I és que, segons ha pogut saber ElNacional.cat, la formació està preparant una ofensiva per tal de torpedinar aquesta missió europea.

Els cupaires portaran la setmana vinent, durant la reunió ordinària de la Mesa del Parlament, un escrit amb el qual volen reunir suports i aturar la visita de l'Eurocambra. "Cal que el Parlament de Catalunya respongui en defensa del català i, concretament, del seu ús a les aules", diu el seu escrit. La intenció de la CUP és aconseguir que l'òrgan voti a favor d'enviar una carta en nom del Parlament a l'Eurocambra perquè suspengui l'enviament de la missió i es posi al costat de la defensa del català. Segons fonts de la CUP, hi ha "bones sensacions" de poder acollir el suport d'ERC, Junts i també el PSC a la iniciativa, partits que precisament van donar suport a la llei i el decret llei del català.

En la missiva que vol promoure la CUP, es recorda la fràgil situació que viu el català a casa nostra. "Només el 32,4% de la població és parlant habitual del català, una xifra que s'ha anat reduint en les darreres dues dècades i que deixa la llengua en un estat d'enorme vulnerabilitat", assenyalen. A més adverteixen sobre l'existència d'una campanya promoguda per la dreta espanyolista que busca afeblir el català, i que aquesta missió tan sols forma part d'una "dinàmica de persecució" que té el model d'immersió lingüística en el seu ull de mira. "Per tot això, la Mesa del Parlament de Catalunya sol·licita que el Parlament Europeu suspengui l'enviament de la missió per avaluar la situació del castellà a les escoles i assumeixi el seu compromís amb la defensa de la llengua catalana, especialment en matèria d'ensenyament", conclou la carta.

El PP i l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, darrere de la missió

L'origen d'aquesta campanya que busca desprestigiar el català i victimitzar el castellà no és casual. De fet, és la comissió de peticions del Parlament Europeu, presidida per l'eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat, qui va aprovar la proposta el passat 25 d'octubre. No només això, sinó que darrere de tot plegat també hi ha un altre nom propi de l'espanyolisme: l'Asamblea por una Escuela Bilingüe. Aquesta és l'entitat que va presentar la petició original fa ara cinc anys, l'any 2017, per denunciar "l'impacte de la immersió total en català a l'escola per a les famílies que es traslladen temporalment a Catalunya per la seva feina". En aquesta línia, reclamava que els infants catalans rebessin la seva educació en castellà i català "per igual", i ja titllava la situació de "discriminació" contra la llibertat de circular i residir lliurement en un estat membre de la Unió Europea.

Val a dir que a principis d'aquest mateix any, la representant del departament d'Educació de la Comissió Europea, Rajka Lozo, ja va advertir a Dolors Montserrat que l'executiu comunitari no podia intervenir en aquest cas. "Amb les competències limitades que té la Unió Europea respecte dels règims lingüístics i l'organització de l'educació als estats membres, la Comissió no veu motius per actuar en aquest cas", assegurava Lozo. Malgrat això, la campanya espanyolista va aconseguir influir el comissari de Justícia, Didier Reynders: en la recent visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Brussel·les, el comissari europeu va voler posar damunt la taula la situació del castellà a les escoles de Catalunya i exigir l'aplicació del 25%. Ciutadans, que com Reynders forma part de la família liberal europea, també ha estat un dels principals actors que ha fet campanya amb aquesta qüestió.