La presència dels socialistes catalans a la taula de partits convocada pel president de la Generalitat aquest divendres és un obstacle insalvable per a la CUP i per això no hi participaran. "En una taula on participa el PSC, que nega el dret d'autodeterminació, la CUP poca cosa té a aportar", ha certificat la diputada Natàlia Sànchez. Amb tot, ha explicat que, si se'ls crida, sí que hi seran a la trobada preparatòria de les futura taula de diàleg entre governs. I entenen que, aquí sí, hi haurien de ser els comuns, en contra del criteri de l'ANC i JxCat. 

El govern Torra ha plantejat dos espais de debat diferenciats. Un, el que ja es va posar en marxa a proposta de Miquel Iceta, que es reunirà per tercera vegada aquest divendres després d'un any d'inactivitat i on Torra ha convidat a tots els partits del Parlament, des de la CUP a Cs. L'altre, menys ampli i encara per definir, que ha de marcar les línies mestres del que el president traslladarà a Pedro Sánchez en la trobada tots dos mantindran d'aquí a uns dies. En aqesta segona taula, JxCat i l'ANC defensen que només hi haurien de ser partits i entitats independentistes. En canvi, ERC i la CUP consideren que s'hauria d'obrir la porta als comuns

Els anticapitalistes creuen que "seria un error entendre un espai des de la lògica d'independentistes i no independentistes", perquè ha quedat demostrat que amb els comuns "hi ha consensos en relació al dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió".

En canvi, a la CUP sí que veuen com un impediment tot el que tingui a veure amb la participació del PSC, que segons ells "és un límit per al dret a l'autodeterminació". Des del seu punt de vista, una cimera amb els socialistes "alimenta la idea de fals diàleg que parteix de renúncies en qüestions fonamentals". Els cupaires, que no han assistit a cap de les anteriors reunions d'aquest espai, donen per fet que a la cita de divendres "no s'hi podrà parlar de tot". Natàlia Sànchez ha advertit en aquest sentit que "el diàleg no pot ser utilitzat com un argument d'equidistància amb la voluntat de desescalar el conflicte". 

Els anticapitalistes afirmen no tenir "cap esperança" en la futura mesa de diàleg entre el govern català i l'espanyol perquè neix d'un punt de partida que nega el dret a l'autodeterminació.