Finalment sembla que hi podria haver un canvi a Tarragona. Les formacions independentistes podrien fer fora l'alcalde socialista de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros. Aquest dimecres, la CUP de Tarragona ha assegurat que facilitarà la investidura del cap de llista d’ERC, Pau Ricomà. Però els cupaires ja han advertit que hi hauria condicions. Així ho ha explicat la regidora de la formació Laia Estrada, que ha exposat que ells han estat "imprescindibles per desemmascarar el veritable rostre de Ballesteros". I creuen que "una nova Tarragona passa per fer fora Ballesteros". Aquesta és, ni més ni menys, la intenció dels anticapitalistes. 

Ara bé, el suport a Ricomà ve acompanyat d'una sèrie de compromisos "de mínims". Entre aquests, hi ha la modificació del POUM i la renúncia al pla de la Budellera. De moment, la CUP no prioritza entrar al govern i debatrà el paper que ha de jugar al plenari en una assemblea oberta la setmana vinent.

Els cinc punts de la CUP

Què demanen els anticapitalistes per facilitar la investidura de Ricomà? La primera exigència de la CUP és urbanística i passa per modificar el POUM, preservar l’Anella Verda i aparcar el pla urbanístic de la Budellera. El segon compromís és que es faci un estudi per municipalitzar el servei de recollida de la brossa i neteja, el contracte del qual venç el 2023, i el tercer exigeix promoure l’estudi independent sobre la qualitat de l’aire al polígon petroquímic sud.

La quarta demanda és fer un cens dels habitatges buits, sancionar bancs i grans tenidors, i donar a aquests immobles un ús social. Finalment, el cinquè punt parla d’implementar els pressupostos participatius l’any 2020 amb una partida mínima equivalent a l’1% dels comptes municipals. 

Què faran JxCAT i els Comuns?

Encara falten molts serrells per acabar de parlar però ara per ara sembla que JxCAT també s'avindria a investir com a alcalde a Ricomà. Tot plegat arriba després que s'hagi sabut que hi podria haver un canvi de rumb a la diputació. JxCAT tindria decidit trencar el pacte amb el PSC, segons ha avançat el Diari de Tarragona i estaria disposat a prioritzar un acord de "país" amb ERC. Tal com ha informat el rotatiu, la presidència seria per ERC ja que compten amb 11 diputats pels 8 que té JxCAT. 

Pel que fa a l'ajuntament sembla que no hi hauria problema perquè el partit de Puigdemont donés suport a la candidatura d'ERC, tot i que, de moment, no tindrien previst entrar al govern.

Els Comuns però encara no s'han posicionat al respecte. I malgrat totes aquestes suposicions, fonts consultades pel ElNacional.cat creuen que hi haurà més seguretat per parlar de possibles pactes a l'ajuntament quan es resolgui la situació a la Diputació de Tarragona.