En la primera petició de comissió d’investigació de la monarquia, Unidas Podemos hi va participar. No només va signar la iniciativa, juntament amb ERC, sinó que els seus membres a la Mesa del Congrés dels Diputats van quedar-se sols votant a favor de la seva tramitació. Aquest cop, però, se n’han desmarcat. Així ho ha denunciat Albert Botran, diputat de la CUP, una de les formacions signants, en resposta al president del grup parlamentari d’Unidas Podemos, Jaume Asens.

En una piulada, Jaume Asens ha assegurat que “ningú no ha demanat als comuns signar”, però que sí que estan a favor d’investigar la monarquia. “Vam votar-hi a favor el darrer cop. I ho tornarem a fer ara”, ha assenyalat el dirigent dels comuns, que ha afegit: “Estem convençuts que legalment és possible. El problema és la correlació de forces per tirar-ho endavant. Perdrem un altre cop”.

La piulada d’Asens ha rebut la resposta d’Albert Botran, que ha participat de la nova iniciativa. “S’ha estat parlant amb el grup parlamentari d’Unides Podem durant dies, i al final heu rebutjat signar-ho”, li ha retret el diputat anticapitalista. Asens li ha respost que no han parlat ni amb ell ni amb ningú “dels comuns”, i que “sigui com sigui, la iniciativa és gairebé idèntica a la que vam signar fa 15 dies contra la qual estem preparant la impugnació”.

Malgrat la pandèmia del coronavirus i la crisi sanitària i econòmica que se n'ha derivat, els partits independentistes i nacionalistes presents al Congrés dels Diputats no pensen deixar passar l'escàndol de la fortuna saudita del rei emèrit Joan Carles I. Per aquest motiu, ERC, JxCat, la CUP, Bildu, BNG, PNB i Compromís van registrar aquest dijous una nova petició a la Mesa del Congrés per crear una comissió d’investigació sobre aquestes presumptes irregularitats.