La CUP és conscient que l'Estat no es quedarà de braços plegats si s'aposta per la unilateralitat. Per això la seva proposta exigeix resistir. "Sabem que haurem de materialitzar la República en un escenari de conflicte permanent amb l'Estat", ha assegurat el seu cap de llista, Carles Riera, aquest dimecres en una roda de premsa a la seu de l'ACN. Preveuen que aquest escenari de "confrontació" podria durar "uns quants anys", i estan disposats a assumir-ho des d'una posició de "resistència no violenta". Només veuen viable l'estratègia unilateral.

Segons Riera, si les forces independentistes guanyen en escons les eleccions del 21-D, han d'aplicar la llei de transitorietat jurídica i iniciar el procés constituent que desemboqui en la redacció de la "Constitució republicana". Mentrestant, ha afegit, s'haurà de "començar a legislar i decretar en termes republicans". Ha posat com a punt de partida les "46 lleis, decrets i actes jurídics" aprovats pel Parlament i tombats pel Tribunal Constitucional en matèria social i fiscal. També serà necessari treballar des dels ajuntaments i la "mobilització continuada".

No som davant d'una "revolució dels somriures", ha avisat. "De vegades cal conflicte, però la violència la posa l'Estat. Nosaltres posem resistència pacífica, no violenta", ha defensat. Ha titllat l'Estat de "neofranquista" i ha admès que "també jugarà les seves cartes de manera repressiva". Malgrat que ha dit que no volen ni morts ni ferits, ha advertit que "hem d'assumir que davant tenim un Estat violent".

Si els partits independentistes no aposten per la via unilateral i prefereixen un "retorn a l'autonomisme", Riera ha avançat que estaran a l'oposició de manera creativa, encara que hi hagi "pressing CUP". "No hem vingut a generar governabilitat, sinó a generar una disrupció que ens permeti trencar amb el règim del 78". En canvi, si s'aposta per la unilateralitat, estaran disposats fins i tot a assumir responsabilitats de govern. "Ens comprometem fins a les últimes conseqüències amb l'acció de govern republicana".

En aquest sentit, Riera ha afirmat que la lectura dels programes electorals de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana és "inquietant". També ha assenyalat que des de la CUP van intentar fins al final uns punts compartits, però que va ser la candidatura del president Puigdemont la que es va aixecar de la taula i va dir que "no hi esqueia". ERC posava com a condició que el pacte fos entre les tres parts. "El PDeCAT ens va donar poques explicacions", ha lamentat.

Preguntat sobre una possible victòria de l’independentisme en escons però no en vots, el candidat cupaire ha sostingut que “els referèndums es guanyen en vots i les eleccions, en escons”. Si no s’aconseguís cap de les dues victòries, els tocaria estar a l’oposició i treballant des dels ajuntaments, ha assenyalat.

Riera també ha volgut enviar un missatge a Podemos i els comuns perquè s’impliquin en el procés constituent català, que considera que de forma “pragmàtica” és la millor manera d’avançar “cap al republicanisme espanyol”. Els ha recordat que “el 15-M vam compartir els carrers amb plantejaments de destituir el règim del 78 i la monarquia borbònica i iniciar un procés constituent cap a la III República”.