La CUP ha culminat el seu procés de renovació interna amb el relleu de lideratges al principal òrgan de direcció del partit, el secretariat nacional. El nou equip, que com en l'anterior etapa integren quinze persones, ha agafat el testimoni de l'anterior cúpula, que integraven cares conegudes com els  ara ja diputats al Congrés Mireia Vehí i Albert Botran. Entre les cares noves, l'excap de llista dels anticapitalistes a les eleccions municipals de Barcelona, Anna Saliente o l'exregidora a l'ajuntament de la ciutat, Maria Rovira.

En una compareixença a la seu del partit, la nova executiva ha dibuixat els elements clau que bastiran la seva estratègia de cara al futur. I segons han explicat, va en sentit contrari al camí emprès per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. "La principal estratègia del sobiranisme transversal és negociar amb l'Estat i tot i que tant ERC com JxCat difereixen, coincideixen en el fons, que és que la negociació és necessària i això va en contra del que nosaltres diem", ha assenyalat Rovira. L'aposta cupaire, en canvi passa per "una acumulació de forces en base a la mobilització que forci una taula de mediació internacional". Això, de fet, és el que van defensar a l'assemblea de càrrecs electes.

 A la CUP tenen clar que les manifestacions postsentència "han fet avançar més el procés que els últims dos anys per a les institucions". En aquest sentit, l'equip que comanda l'estratègia cupaire critica que "la negociació que s'està intentant produir des del sobiranisme governamental no posa sobre la taula el referèndum i això confirma la tesi que fins que no hi hagi un nivell de conflictivitat i mobilització latent al carrer i a les institucions serà difícil arribar-hi". El nou pla de treball passa, diuen, per "desplegar estratègies de desobediència". 

Més enllà del debat independentista, la nova CUP segueix posant l'èmfasi en la importància de la lluita pels drets socials, així com la necessitat de continuar enarborant la bandera del feminisme com a eix vertebrador. 

El municipalisme i Endavant guanyen pes

El nou secretariat el conformen vuit homes i sis dones. Onze d'aquests quinze membres tenen experiència contrastada a l'àmbit municipal, perquè han estat o són regidors. A més, a la nova direcció hi són representades fins a vuit assemblees territorials de la CUP. 

Més enllà del territori, un altre dels fets destacats és que un gruix important dels nous integrants formen part o són pròxims a Endavant. 

El nou equip, que era l'única candidatura que es presentava, ha comptat amb el suport del 69% dels afiliats que han participat a la votació telemàtica i que han estat el 38% dels militants amb dret a vot. La xifra de participació és baixa, però des del secretariat destaquen que és de les més altes en aquest procés de selecció.