La CUP tindrà l’última paraula per l’aprovació dels pressupostos de Barcelona pel 2016. Al govern d’Ada Colau li serveix una abstenció i dos vots negatius dels tres regidors cupaires al plenari de dilluns vinent, després d’haver aconseguit el suport d’ERC i de tenir el del PSC gairebé tancat.

La decisió final, com és tradició en la formació anticapitalista, la prendran avui les assemblees locals, a les quals s’ha traslladat la resposta definitiva de Barcelona En Comú a tota la sèrie de demandes que s’havien fet. Reunits a les vuit de la tarda, els representants dels tretze nuclis cupaires han posat en comú el que entenen que hauria de ser el sentit del vot.

De moment, secretisme. El més probable, segons asseguren fonts de la CUP a El Nacional, és que se sàpiga dilluns, tot i que no descarten, si així es posa sobre la taula, fer una roda de premsa demà per donar a conèixer la decisió.

Reunions

Aquesta setmana s’han produït diverses reunions de la CUP amb els comuns per abordar el ‘no’ rotund als pressupostos que els anticapitalistes havien expressat aquest cap de setmana passat. Les trobades s’han dividit per eixos. L’habitatge, la renda universal o la seguretat de la ciutat han estat algunes d’elles. “Hi ha hagut intents d’apropament perquè estàvem molt allunyats”, admeten a aquest diari.

En cas que finalment les locals rebutgin donar suport als comptes del 2016, no descarten converses in extremis amb els de Colau per mirar de trobar el desllorigador, si bé asseguren que és complicat perquè s’hauria de reconvocar aquest òrgan de representants locals.

Amb tot, també és cert que la presumpta intimidació del regidor cupaire Josep Garganté a un metge per canviar l'informe sobre l'estat d'un manter ha tensat les negociacions. La manca de suport de l'alcaldessa va crispar els ànims a la CUP, que han al·legat que el problema rau en la presència de la Guàrdia Urbana en la declaració per l'informe mèdic.

Reticències

Estudis i més estudis. La CUP es queixa que malgrat compartir el diagnòstic, des de Barcelona en Comú es plantegin les mesures sota estudi previ. Una d’elles és la municipalització de serveis públics com BTV, així com la dissolució de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana. Tenint en compte que legalment seria difícil de fer, reivindiquen que “trobaran la mà estesa a desobeir qualsevol marc jurídic que perpetuï l’empobriment de la classe treballadora”.

També entra en aquesta discussió la renda municipal universal per a les dones de Barcelona, que des de l’Ajuntament no s’apostaria per aplicar-la ja aquest any.