El consell polític de la CUP ha acordat aquest dissabte oferir-se per ser a la Mesa del Parlament per garantir així "una majoria republicana" a la cambra catalana. "El conjunt de la militància i les organitzacions han decidit que la CUP vol col·laborar que hi hagi una majoria republicana a la Mesa i, per tant, posarem a disposició un dels nostres diputats. Això sí, aquesta vinculació seria en els termes d'acció republicana i no d'autonomisme", ha volgut deixar clar la portaveu de la CUP, Núria Gibert, en un recés del consell polític celebrat a Malgrat de Mar (Maresme).

Per garantir la presència de la CUP a la Mesa, però, s'han de donar dues condicions: impulsar dues comissions. Una de les comissions és per investigar sobre l'1 d'octubre i l'altra sobre la concreció i materialització de la República catalana. D'altra banda, des de la CUP han descartat cap "maniobra" per mirar de tenir grup propi i, per tant, es quedaran al grup mixt amb els seus quatre diputats, juntament amb el PPC.

Gibert també ha volgut deixar clar que la idea de la CUP no és restablir les institucions catalanes, ja que el mandat que obeeixen és el de l'1-O i, per tant, el seu objectiu principal és materialitzar i edificar la república catalana. No els interessa qui ho dugui a terme sinó que es farà i com es farà; això és, segons la CUP, el més important a l'hora d'encetar la nova legislatura.

Per acabar la intervenció, Gibert ha mostrat la solidaritat del partit amb el Govern a l'exili i els presos, però ha insistit que ara el més important és la República.