La CUP ha lamentat que Junts no hagi donat suport a ERC per presidir el Parlament, cosa que ha impedit un acord "més ampli" amb els Comuns. Després d'haver donat suport a l'elecció de Josep Rull com a nou president de la cambra catalana, els anticapitalistes han emès un comunicat per explicar que la seva prioritat des del primer moment ha estat "una mesa antirepressiva". De fet, "una mesa antirepressiva, democràtica i sobiranista, que reflectís que el Parlament de Catalunya ha de ser sobirà en la seva activitat política i que els diputats que pateixen repressió i estan a l'exili puguin exercir el deure de representació que els hi ha donat el poble". 

Així doncs, la CUP havia mantingut negociacions amb Junts, ERC i els Comuns per conformar una mesa d'aquestes característiques. "Tot i les negociacions fins a últim moment, aquesta opció ha estat descartada per diverses formacions polítiques. Lamentem que Junts no hagi donat suport a la presidència d'ERC, impedint un acord més ampli amb Comuns", han revelat els anticapitalistes, que han votat en blanc en la primera votació al Parlament —en la segona sí que han votat a favor de Rull.

El 'Sí' de la CUP a Rull: per què?

Davant la manca d'acord, des de la CUP han argumentat que han optat per "facilitar la investidura d'una Mesa en clau independentista, amb Josep Rull com a president". Per què? Doncs per "garantir que aquest òrgan rector del Parlament estigui en mans de partits que permetin, d'una banda, avançar en la sobirania del poble català i, de l'altra, fer front a la repressió de l'estat espanyol, per exemple, garantint el vot delegat en casos d'exili, mantenint així el nostre compromís per un Parlament sobirà". Però la cosa no acaba aquí, ja que els anticapitalistes també han volgut evitar "que la Mesa quedés en mans de forces unionistes que podrien propiciar vetos en determinats debats i tramitacions de lleis (tant nacionals com per la garantia de drets socials) i en l'exercici de la plena democràcia dels representats escollits pel conjunt de la població".

La CUP també ha aclarit que les últimes negociacions i converses s'han produït "sense més objectiu que la constitució de la mesa", de manera que no tenen res a veure amb una possible investidura. "Aquest acord no és la nostra proposta inicial, ni és a canvi de cap acord futur. Les converses i negociacions d'una possible investidura a president del Govern de la Generalitat de Catalunya hauran d'estar subjectes a qüestions programàtiques, com sempre hem defensat com a CUP", han conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!