La mort d'un home després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra amb una pistola Taser a Badalona ha encès les alarmes i ha tornat a obrir el debat sobre la seguretat i les eines de la policia catalana. En aquest marc, la CUP ha exigit la fi de l'ús per part dels cossos policials de les pistoles Taser, "ja que suposen un risc per la salut i la vida de les persones i vulneren els drets humans". 

En un comunicat la formació anticapitalista ha alertat, després d'aquesta mort, que tal i com s'ha constatat, aquestes pistoles són armes letals, qüestió per la qual consideren que el Parlament mai no hauria d'haver autoritzat la seva utilització.

Així mateix destaquen que estudis elaborats per metges o el Síndic de Greuges exposen la manca de regulació i control que hi ha al voltant d'aquestes armes, i destaquen com les organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat sistemàticament la vulneració dels drets fonamentals que suposa l'ús d'aquestes pistoles.

"Les Taser són especialment letals contra persones amb cardiopaties, malalties de salut mental, dones embarassades, menors, i contra persones que es trobin sota els efectes de substàncies estupefaents", afegeix la formació anticapitalista.

Per tots els motius exposats, el diputat Xavier Pellicer ha registrat diverses preguntes al Parlament, on demana en quants casos s'han utilitzat pistoles Taser el 2021 per part dels Mossos, i d'aquestes ocasions saber en quantes s'han produït lesions contra les persones a les que s'ha utilitzat. Així mateix volen saber si, davant la darrera mort, es modificarà el protocol d'ús.

 

 

En una altre document registrat, els anticapitalistes pregunten directament a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que faciliti els informes que es facin sobre aquests fets i els atestats policials dels agents participants.

La CUP no ha estat l'única que està demanant comptes per aquests fets. El Centre Irídia també ha exigit una investigació tant dels fets com de la incidència de la descàrrega en la mort de l'home a Badalona. A més, apunten que les actuacions amb Taser han de gravar-se sempre, per la qual cosa confien que les imatges d'aquest cas puguin servir per aclarir els fets: "És el primer cas de mort a Catalunya de Taser des de la seva implementació en el cos l'any 2018", afegeixen, i insten a la Conselleria d'Interior a reformar el protocol d'ús per adaptar-lo a les recomanacions de l'ús que es van elaborar al Parlament l'any 2017.

Què va passar a Badalona?

Els fets van passar el passat divendres 26 de novembre al migdia, quan una família va avisar els Mossos d'Esquadra que el seu fill els estava amenaçant "amb ganivets", segons ha confirmat a Efe la policia catalana. Els agents van accedir al domicili de la família per l'habitatge d'un veí, ja que el fill suposadament havia bloquejat les entrades.

Els Mossos d'Esquadra van assegurar que els agents van utilitzar la pistola Taser "per bé de la família i els mossos presents" per poder reduir l'home, que després de caure a terra, també va ser immobilitzat. Llavors, l'home va ser traslladat a l'hospital, on va morir. Encara s'està pendent de l'autòpsia per determinar les causes de la mort. Fonts del cos han declarat a l'ACN que l'arma es va fer servir complint els protocols establerts.

Diputats de la CUP al Parlament / Montse Giralt