La diputada de la CUP Eulàlia Reguant rep l'equip d'El Nacional al despatx del Parlament. En aquesta entrevista, denuncia l'actuació "desproporcionada" dels Mossos d'Esquadra en els aldarulls al barri de Gràcia arran del desallotjament del Banc Expropiat, mentre reclama que s'ha d'anar a l'arrel de la situació per buscar-hi una solució. Per la CUP, ara mateix, la solució és permetre reocupar l'espai. 

Hem conegut que s’investiga Xavier Trias pel lloguer del Banc Expropiat. Com ho valoren?

Em sembla molt bé que investiguin. Sempre hem dit que Xavier Trias el que va fer va ser comprar la pau social d’esquena a la gent del Banc Expropiat i en el fons d’esquena als veïns i veïnes del barri. Ningú sap ni com es va decidir pagar aquest lloguer. Per tant, està bé que s’investigui perquè entenc que una despesa pública ha d’estar aprovada en algun lloc, i de moment, ningú ha estat capaç d’explicar ni on ni quan es va aprovar això.

També avui Ada Colau ha proposat que les associacions veïnals facin de mediadors...

En tot procés de mediació els dos sectors han d’acceptar la mediació. I aquí, es tracta que tothom l’accepti, Mossos d’Esquadra inclosos. Aquesta pot ser una solució. També recordo que Can Vies, per més que fos un espai de l’Ajuntament, es va solucionar quan van tornar a Can Vies.

Quina creuen, doncs, que és la solució ara del conflicte?

Creiem que és la gent del Banc Expropiat qui ha de dir què vol i com vol solucionar aquest conflicte. Són ells els protagonistes. Ells han de poder expressar quina és la solució que troben. El que nosaltres plantegem és que un local que portava molts anys buit, per què s’ha desallotjat ara? Entenem que la solució immediata és que es pugui tornar a reocupar, mentre es busca una solució o mentre es treballa per mediar. Creiem que és el que la gent del Banc Expropiat està demanant i per tant, amb això s’acabaria el conflicte.

Entenem que la solució immediata és que es pugui tornar a reocupar, mentre es treballa per mediar

I buscar un local, gestionat per l’Ajuntament?

La gent del Banc Expropiat el que volia a través de l’ocupació d’aquella antiga oficina de Caixa Catalunya era denunciar com havia funcionat el món financer, l’especulació amb la compra...i per tant, utilitzar l’ocupació com a eina política. Generaríem un altre espai, absolutament necessari pel barri de Gràcia, però no sé si és la solució per aquesta gent. La solució no la posarà la CUP, ni l’ha de posar. El que nosaltres posem sobre la taula són les denúncies del que entenem que s’ha fet malament. Aquí qui ha de poder parlar i expressar-se en els espais que considera, és la gent del Banc Expropiat. S’ha de facilitar que ells trobin la manera de canalitzar les seves demandes.

Llavors, l’Ajuntament ha de tornar a pagar el lloguer?

Crec que no. L’ocupació és una cosa, la gestió pública dels espais és una altra. I són coses diferents. La pregunta és saber quant de temps estarà tapiat. A vegades desallotgem espais, però tampoc se'ls dóna cap ús. Per tant, quin sentit té el desallotjament? Té més sentit que estigui ocupat i que se li doni un ús. Hi ha coses que a vegades són dantesques en aquest sentit. Ara mateix la solució sí que és que es deixi tornar la gent a l’espai i molt probablement amb temps es trobarien solucions.

Ahir va participar de la manifestació pel Banc Expropiat, prèvia als aldarulls de la nit. Com ho va veure?

La manifestació, molt tranquil·la i molt bé. Quan va acabar, vaig marxar. Després, el que sé i d’oïdes és que les càrregues comencen quan la manifestació torna a la plaça de la Revolució, hi ha qui parla que es tiren unes ampolles als Mossos, no ho sé, però crec que igualment la violència és absolutament desproporcionada. El problema sobretot rau en el fet que si un vol mediar en un conflicte i vol trobar la pau social, el que no pot fer és tenir el dispositiu policial que hi havia. Aquell dispositiu policial no era per pacificar res. 600 Mossos d’Esquadra pacifiquen, quan segons paraules del director general de la Policia, són 50 violents? 600 versus 50. Aquesta és la pacificació que volem? La volem així? No. Aquí hi ha un problema real de gestió del conflicte per part de la policia, on la solució sempre passa per la repressió d'una manera absolutament desproporcionada, on ahir rep tothom i on Gràcia va ser un barri que va quedar totalment assetjat pels Mossos. Això no és voler solucionar un conflicte.

El dispositiu policial no era per pacificar res. Això no és voler solucionar un conflicte.

La manifestació va ser relativament pacífica fins que es va desconvocar. Llavors arriben els aldarulls a diferents punts i les càrregues policials. Hi ha voluntat de provocar?

No crec que hi hagi voluntat, o com a mínim per una de les bandes per mi no hi ha voluntat. Això només passa quan es desallotja un centre ocupat que estava ben vist al barri i que construïa alternatives i sobiranies. La setmana passada no passava això. Per tant, en l’element desencadenant d’això és on hem de posar el focus. És el desallotjament, és quines polítiques es duen a terme, el per què desallotgem aquest tipus d’espais, el per què un espai que porta 5 anys ocupat, que en el fons era una oficina de Caixa Catalunya, és comprada per una persona que volia especular en un barri on ja hi ha tot un moviment per tal de facilitar l’entrada d’un tipus de persones i expulsar-ne d’altres...aquí és on hi ha l’arrel del problema. Ens acabem quedant amb les imatges i amb la idea aquesta dels grups violents que jo no nego que puguin existir, però que no és aquí el problema. És evident que la imatge del contenidor té un impacte visual molt gran. Ens quedem amb això i a l’arrel de tot plegat no hi arribem.

Però això justifica els incidents?

No sé què justifica què, però és evident que hi ha un fil conductor en això. Per tant, l’important és anar a l’arrel. És el mateix, i que se m’entengui perquè hi ha matisos, que quan hi ha un conflicte bèl·lic podem parlar de la guerra en aquell moment, de si maten una persona o una altra, però cada cop entenem més que hem d’analitzar les causes, d’on vénen, per què es genera el conflicte, d’on venen les armes, etcètera. En aquestes situacions també hauríem de fer això. Ens podem quedar amb les imatges dels aldarulls, però si no anem a l’arrel del problema, no el solucionem. I en el fons és, per més que hi hagi diferències, un cas molt similar a Can Vies. Aquesta setmana fa dos anys, i estem solucionant el conflicte de la mateixa manera. Enviant més policia no solucionem el conflicte, potser en el moment les manifestacions s’acabaran, però el conflicte seguirà existent. I el problema és que en dos anys aquest conflicte seguia sent-hi, però com que no el veiem, no s’hi ha posat solucions.

Ens podem quedar amb les imatges dels aldarulls, però si no anem a l’arrel del problema, no el solucionem.

Per què creu que esclata justament ara?

No ho sé. Crec que s’hauria de preguntar a Interior per què representa que ara fa cas a una ordre judicial. També em pregunto com és que una ordre judicial per un tema de desnonament de deixar de pagar un lloguer, un lloguer també més que discutible, i que normalment solen ser processos lents, aquest ha estat bastant ràpid.

Interior hi està darrere?

Home, Interior està darrere a partir del moment que la dotació que posa i tot el que fa; evidentment hi ha una decisió d'un dia en concret. És molta casualitat que sigui dos mesos abans d’unes eleccions espanyoles, la setmana que es presenten els pressupostos de la Generalitat, l’endemà que la CUP faci una assemblea nacional... Hi ha moltes coses aquí sobre la taula, és com la setmana de la tempesta perfecta, on estan passant no sé quantes coses i aquí tots ens fixem en això. No sé si hi ha intencionalitat política o no en què fos aquest dilluns, però és evident que hi ha moltes coses darrere. I no, l’explicació del director general, l'Albert Batlle, que era dilluns perquè no hi havia mercat, crec va poc al mercat, perquè els dilluns els mercats obren, no hi ha peix, però el mercat obre.

Què li va semblar la resposta de Batlle ahir al Parlament?

Crec que va ser absolutament fora de lloc, tendenciosa i on no reconeixia la realitat. El nombre de ferits és públic també, és a dir, no han passat pel SEM perquè les ambulàncies estan en el cordó policial. Un ferit per una bala de la foam disparada pels Mossos creuarà el cordó i anirà al SEM, on també hi ha mossos, a dir que m’acaben de ferir? No. Hi ha moltes vegades que la gent no denuncia, i ho sabem. Per tant, crec que ahir a la nit el que es demostra, a més, és per part de qui ve la desproporció: 600 mossos d’esquadra. No és desproporcionada la reacció de la gent. La reacció dels mossos, que és qui ha de garantir la seguretat, és la que fa generar una situació de més tensió que si no hi fossin o si hi estiguessin d’una manera més discreta.

Han demanat ja dos cops la dimissió del director dels Mossos....

I la seguirem demanant. No es dóna per al·ludit i crec que el conseller d'Interior tampoc ho entén així. Ho seguirem demanant. Entenem que per la gestió pública que ha fet aquesta setmana, per la gestió que va fer i està fent també del cas Benítez, creiem que són situacions suficients per demanar la dimissió i el relleu d’Albert Batlle.

El Govern ha de forçar la seva sortida?

Si ell no dimiteix voluntàriament, evidentment nosaltres demanem la seva dimissió a ell o al Govern, a qui sigui qui tingui les responsabilitats, però si no s’assumeix, s’haurà de veure com es fa. Creiem que aquí, ara per ara, la responsabilitat política és del director general de la Policia. Si no és el director general de la Policia, que ens expliquin de qui és la responsabilitat política perquè llavors hauríem de veure qui ha de ser cessat o qui ha de canviar de lloc, si és més amunt o és més avall, però en tots dos casos hem de trobar de qui és la responsabilitat política i mala gestió d’aquesta setmana.

Si la responsabilitat no és el director general de la policia, que ens expliquin de qui ho és, si és més amunt o és més avall

Es pot enterbolir la relació amb JxSí i el Govern?

És evident que amb la conselleria d’Interior mai hi hem tingut bona relació. Des del primer dia s’ha vist que entenem la gestió de la seguretat d’una manera molt diferent. Entenem que cal fer un debat profund. Creiem que aquest Govern no el fa i que segueix la lògica dels anteriors governs que ja hem vist on ens porta. Per tant, no sé si allunyar o no, el que és evident és que mostra clarament que aquí farem oposició, i són l’única oposició que tenen, i en això serem molt clars. La gestió de la seguretat ha de canviar absolutament i no pot ser que els cossos de seguretat, bàsicament la Brimo, es caracteritzi sistemàticament per la repressió i l’ús de la violència desproporcionada.