La CUP ha tornat a demanar al Govern i a Junts pel Sí que no es faci cap pas enrere, després de la jornada d'infart d'aquest dijous a Palau i al Parlament. El diputat de la CUP, Albert Botran, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio ha titllat "d'error" que el president, Carles Puigdemont, "es guiï per pressions", en referència a la convocatòria d'eleccions autonòmiques que ahir va estar sobre la taula del cap de l'executiu català. El cupaire ha demanat que es facin prevaldre els resultats de l'1-O i que, per tant, s'opti per la declaració d'independència.

Botran ha assegurat, en la mateixa línia que ho van fer ahir diverses veus de la CUP, que la formació anticapitalista no avalarà cap escenari que no sigui la proclamació de la República. Per això, ha lamentat al president es plantegés l'escenari d'eleccions arran de les converses amb mediadors. Segons el cupaire, Puigdemont ha rebut pressions de "gent molt influent" des de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, unes influències que van culminar ahir amb la mediació del lehendakari, Íñigo Urkullu. Amb tot, ha demanat al president que no sucumbeixi a les "converses a despatxos i la pressió psicològica" i que segueixi el "mandat" del 'sí' de la votació sobre la independència.

Precisament, Botran ha tingut unes paraules pel lehendakari, del qual ha assegurat que és "un mal conseller". Urkullu i el PNB no són veus a les quals s'ha de fer cas perquè, segons ha considerat el cupaire, aquesta formació "fa de tap de l'independentisme basc".

Dimissió de Vila

La dimissió del ja exconseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha despertat també les crítiques dels cupaires, que mai havien vist amb bons ulls les seves tesis moderades. Malgrat que la CUP no ha celebrat explícitament la decisió, sí que ha exposat que el seu lloc ja no era al Govern. De fet, Botran ha obert la porta a la possibilitat que Vila creï el seu propi partit polític al marge del projecte del PDeCAT: "Voldrà construir una alternativa política al marge", ha exposat sobre el conseller, de qui ha considerat que "fins ara ha anat fent la viu viu".

Detenció del Govern

Sobre un possible escenari en què es detingui el Govern després d'una declaració d'independència, el cupaire s'ha mostrat convençut que hi ha una alternativa preparada. "Hi ha un pla B, i C...", ha explicat Botran, que ha matisat que la reacció de l'executiu català dependrà de la reacció que tingui el govern de Rajoy. "En funció del grau d'agressió al Govern, s'haurà d'agafar una alternativa o una altra", ha explicat sense donar més detalls sobre quines són les vies per les quals podria optar l'executiu de Puigdemont després de l'aplicació del 155 i una hipotètica detenció de tot l'executiu.