Continua l'estira i arronsa al si de l'independentisme. La CUP ha mogut fitxa davant la pressió a la qual el Tribunal Constitucional està sotmetent els membres de la Mesa del Parlament i ha proposat que la seva diputada Maria Sirvent entri a formar-ne part en substitució de la secretària quarta -d'ERC- que ha de ser rellevada per motius personals. Els republicans, però, han rebutjat l'oferiment. 

Els anticapitalistes argumenten la seva proposta -que no és nova- d'incorporar-se al màxim òrgan de la cambra perquè entenen que cal "generar un escenari de corresponsabilitat entre tots els grups independentistes" i "sostenir les amenaces constants", en relació a les conseqüències penals que poden caure sobre els membres de la Mesa arran d'iniciatives com la que s'aprovarà avui de resposta a la sentència. 

Segons ha explicat la diputada cupaire Natàlia Sànchez, Junts per Catalunya ha vist la idea amb bons ulls. En canvi, ha afirmat que ERC els ha respost que "si la proposta no va lligada a l'estabilitat governamental i a l'aprovació de pressuposstos no ho volen". En aquest sentit, lamenten que "s'estan barrejant conceptes". 

La Mesa del Parlament la integren set membres i el repartiment actual és de dues cadires per a ERC (el president i la secretària quarta), dues per a JxCat (el vicepresident primer i el secretari primer), dues per a Cs (el vicepresident segon i la secretària tercera) j una per al PSC (el secretari segon). 

Des d'ERC argumenten que la Mesa ja està prou forta i que en tot cas si s'ha de produir un reforç aquest hauria de ser a tots els nivells. 

Crítiques als socis independentistes

En la mateixa roda de premsa, Natàlia Sànchez s'ha mostrat extremadament crítica amb JxCat i ERC en relació a la resposta institucional a la sentència. "No hem estat capaços de dibuixar una resposta institucional a l'alçada del carrer", s'ha queixat. I en la línia de les darreres setmanes ha acusat el Govern de ser "corresponsable de la violència policial i la repressió contra les protestes". 

Amb tot, des de la CUP defensen la necessitat de tirar endavant la proposta de resolució conjunta contra la sentència que s'aprovarà aquesta tarda. Consideren que arriba tard, però destaquen que serà la resposta institucional més rellevant. El text rebutja la sentència, demana l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats i recupera la part suspesa pel TC a través d'unes esmenes que citen el paràgraf anul·lat.