"Crònica d'una mort anunciada". A la CUP han tirat de tòpic per valorar l'anunci del president de la Generalitat amb el qual dóna per morta la legislatura, un fet que ells havien diagnosticat des de ja fa mesos. D'una banda constaten que "ja era hora" que JxCat i ERC se n'adonessin, de l'altra expressen la seva perplexitat pel fet que "un govern fracassat busqui l'aprovació de pressupostos". És a dir, aposten perquè les eleccions siguin el més aviat possible. 

En qualsevol cas, els anticapitalistes s'arremanguen ja de cara a la nova convocatòria electoral, que segons els càlculs del tràmit pressupostari i el termini que fixa la llei entre la convocatòria i la celebració d'eleccions serien a finals de la primavera. "Ens comprometem a bastir una alternativa a aquesta realitat, al fracàs de JxCat i ERC que com a únic objectiu tenen disputar-se l'hegemonia política". En una compareixença de tots els seus diputats, Natàlia Sánchez ha destacat que "dos anys de govern efectiu i independentisme pragmàtic no han servit per avançar ni en l'àmbit social ni en l'independentista". 

Sobre la voluntat de Torra i Aragonès de deixar aprovats uns pressupostos abans de dissoldre la legislatura, la CUP s'hi posiciona en contra. "Els pressupostos són la brúixola d'un govern, l'estratègia; volen aprovar l'estratègia sense govern", critiquen. Es tracta, diuen, d'una "situació rocambolesca". 

Sànchez ha donat pistes de l'essència del programa de la CUP de cara a les futures eleccions: "una alternativa rupturista" per "trencar el marc independentista" segons el qual només es pot optar entre JxCat o ERC. Això sí, sent "conscients que el procés d'emancipació és llarg i que no estem en la fase de resolució del conflicte en el curt termini".