La CUP ha demanat aquest dimecres que el Congrés dels Diputats creï diverses comissions de la veritat “per tots aquells casos de vulneració de drets i llibertats”. Segons els anticapitalistes, cal que s’analitzi tot allò que es va fer durant el franquisme, durant la Transició i durant tot el que ha vingut amb posterioritat, fins a l’actualitat. En aquest sentit, la CUP ha instat la cambra baixa a “una investigació transparent” sobre tot allò que té relació amb el CatalanGate i les “operacions il·legals per perseguir l’independentisme català i basc”. Es tracta, tot plegat d’una bateria de propostes que han fet els anticapitalistes al Congrés en el marc del debat sobre l’estat de la nació espanyola.

Altres mesures que la CUP desitja que es tirin endavant són l’abolició de la monarquia, el dret a l’autodeterminació de les nacions de l’estat espanyol, i la sortida de l’OTAN per part d’Espanya per “promoure relacions internacionals basades en el foment de i la construcció de la cultura de la pau, la defensa del diàleg i la resolució pacífica dels conflictes”. Els anticapitalistes també volen que es derogui la llei orgànica del 30 de març sobre protecció de la seguretat ciutadana, els aspectes de la llei 46/1977 que “vulneren el Dret Internacional en matèria de persecució de crims de lesa Humanitat”, i la llei orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a l’Estat i la seva integració social. 

Propostes socioeconòmiques de la CUP al Congrés

Pel que fa a matèria socioeconòmica, la CUP també insta la cambra baixa a derogar el reial decret de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball i el Reial Decret de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral. Demana, també, que es limiti la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l'activitat principal de l’empresa; i volen que es controli el preu de béns bàsics, com per exemple el subministrament energètic i certs aliments. Així mateix, aposten per una reforma fiscal progressiva amb l’objectiu d’equilibrar la balança fiscal a través de l’augment d’impostos a les grans fortunes.

 

A més de reduir la despesa militar, els anticapitalistes també demanen al Congrés dels Diputats que es nacionalitzi el parc de l’habitatge dels pisos propietat de la SAREB. Insten, per una altra banda, a derogar la contrareforma de l’article 135 de la Constitució i realitzar una auditoria del deute i identificar la de caràcter il·legítim. “Les últimes dades que coneixem situen l’IPC al 10,2%, una inflació molt alta que genera un augment generalitzat dels preus i que no es correspon amb la variació dels salaris”, afegeixen.