La CUP Nacional ha demanat aquesta tarda el cessament del conseller d'interior, Jordi Jané, i la cúpula d'Interior per les detencions als cinc acusat de cremar el retrat del Rei en una manifestació de l'esquerra independentista el passat 11 de setembre. La diputada Mireia Vehí ha demanat el seu cap perquè considera que hi ha "un problema d'autonomisme", que "es diu Jordi Jané". Vehí considera que abans del setembre de 2017 cal posar totes les conselleries "en clau de futura república catalana" i, per tant, consideren que la dimissió del conseller s'ha de produir aviat, tot i que han evitat posar terminis.

En una roda de premsa, on els diputats també han estripat el retrat del Rei, els cupaires han responsabilitzat als Mossos de les detencions i han denunciat la mala gestió política del departament d'interior. Segons la CUP, el país viu ara "una  situació excepcional", i demanen actuar en conseqüència. "No són les persones més adients per liderar-lo", ha lamentat Vehí. A més, la diputada ha equiparat la conselleria i el govern espanyol, i ha avisat que cap dels dos podran aturar el referèndum. "Ni un pas enrere", ha remarcat.

Preguntats per si això afectarà a les negociacions amb Junts pel Sí, Vehí ha avisat que és un fet "a tenir en compte en les negociacions de tot tipus". Aquestes declaracions arriben dies abans del debat parlamentari que ha d'admetre a tràmit els pressupostos. A més, Vehí ha retret al Govern que, després de la detenció de l'alcaldessa de Berga, ja es va avisar que no havia sigut del seu gust la gestió policial catalana i van demanar espais de debat amb l'executiu per futures detencions. "No han existit", ha denunciat.

També la CUP Barcelona

La líder de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Maria José Lecha, ja havia demanat aquest matí la dimissió del conseller després de les primeres detencions, en criticar que els Mossos d'Esquadra haguessin complert amb l'ordre judicial de l'Audiència Nacional. En aquest sentit, Lecha ha assegurat que "no entén" com la policia catalana actua a ordres de l'Audiència, i més encara per un acte "de rebuig a una monarquia imposada". La diputada Anna Gabriel també s'havia afegit a la petició de Lecha en un missatge a través de Twitter.

La regidora ha assegurat que en aquests moments estan pendents de les accions que puguin prendre la Conselleria d'Interior i el Govern de la Generalitat: "A veure a ordres de qui estan", ha deixat anar la regidora cupaire.

ACN

"Complicitats amb l'Estat"

Tal com va passar amb la detenció de Montserrat Venturós, des de la CUP s'ha recriminat l'actuació dels Mossos d'Esquadra per les detencions dels investigats per la crema de les fotos del Rei el passat 11 de setembre que es van negar a anar a declarar davant l'Audiència Nacional.

Precisament, l'alcaldessa de Berga ha estat una de les primeres a recriminar aquest dilluns les "complicitats" d'Interior i dels Mossos amb l'Estat. D'altra banda, la diputada al Parlament Eulàlia Reguant ha deixat entreveure la seva crítica al cos policial, que considera que ha actuat amb "celeritat" després de rebre l'ordre de detenció de l'Audiència Nacional.

Els cupaires de Barcelona han mostrat la seva solidaritat amb els detinguts i han assegurat que cap tribunal "els podrà aturar".