La CUP proposa crear una comissió d'estudi al Parlament sobre la recentralització, les restriccions de l'autogovern i les estratègies per "exercir efectivament el dret a l'autodeterminació". És una de les recomanacions dels anticapitalistes formulades a les seves conclusions de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155, on també aconsellen que la comissió inclogui en el seu informe la relació d'entitats, institucions o empreses que hagin "col·laborat" de manera "activa" en l'aplicació d'aquest article de la Constitució. Finalment, recomanen a la cambra i al Govern "davant nous escenaris, com la recentralització pel coronavirus, o futurs, en què es pugui restringir l'autogovern" que no es col·labori i s'opti per la desobediència.

A les conclusions, presentades pel diputat Carles Riera, critiquen que el 155 va ser "un clar cas d'imposició de la raó d'Estat per sobre de la raó democràtica". Consideren que l'aplicació d'aquest article es va produir "en un context d'operació d'Estat contra l'independentisme", que creuen que encara continua. També apunten a les actuacions "repressives" judicials com una vulneració de drets civils i polítics.

Els anticapitalistes assenyalen que l'Estat "ha traspassat els propis límits constitucionals i l'abast de l'article". Adverteixen que l'Estat, per aturar l'exercici del dret a l'autodeterminació, ha generat una "excepcionalitat" per justificar un abús de poder, una actuació recentralitzadora i una intervenció de l'autonomia "que encara perduren", tot fent "una lectura restrictiva" de la Constitució. També retreuen que, durant aquest període, l'Estat "va reorientar les polítiques públiques catalanes d'acord amb principis, objectius i criteris imposats que mai havien gaudit del corresponent aval democràtic a les urnes".

Els cupaires també culpen el Govern i a JxSí de convertir la declaració d'independència en un "acte polític legítim i democràtic sense traducció jurídica efectiva pel context repressiu i per la decisió de no sostenir la confrontació política amb l'Estat per a donar continuïtat a la mobilització". "Aquest escenari va facilitar l’aplicació del 155 i va crear un context propici per a la repressió posterior", creuen els anticapitalistes, que veuen el 155 encara "incrustat en l'ADN de l'autonomia".

A les conclusions, la CUP acusa alts càrrecs del Govern –aleshores de JxSí- de ser "participants necessaris de la repressió i de la recentralització forçada" durant l'aplicació del 155. "La nul·la reacció d'alguns responsables polítics va ajudar a fer fàcil la intervenció total de la Generalitat, i el seu escàs convenciment en la defensa de l'Estatut i les institucions va ajudar a crear un clima d'indefensió i autocensura que avui perdura", opinen. I interroguen: "Per què alts càrrecs de JxSÍ van seguir en els seus llocs, servint directament els ministeris de l’Estat? Algú es va plantejar una estratègia de boicot al 155?". També carreguen contra els Mossos d'Esquadra per la "participació, complicitat i zel del cos en l'aplicació del 155 i la repressió contra el moviment independentista".

La intervenció de l'Estat va tenir "suports i complicitats entre les elits i oligarquies catalanes", segons la CUP, que raona que es va veure especialment amb les empreses vinculades a l'Ibex35 i la banca. A més, creuen que la intervenció de l'Estat va comportar "una operació de purga política" que va "depassar la mateixa naturalesa del 155" i "va vulnerar drets fonamentals".