El futur de l’Ajuntament de Ripoll, amb l’amenaça de l’extrema dreta, ha passat de l’àmbit municipal al nacional. És un dels principals temes de debat, també al Parlament de Catalunya. El més calent és a l'aigüera. Des d’allà, aquest dimarts a la tarda, la CUP ha volgut enviar un missatge a “totes les forces que es consideren democràtiques”: que no s’hi val a “titubejar” davant dels ultres. El diputat Xavier Pellicer ha mirat amb “enorme preocupació” la posició de Junts, a qui ha advertit: “No hi ha res que s’assembli més a un català d’extrema dreta que un espanyol d’extrema dreta”. Els anticapitalistes també s’han mostrat preocupats pel pacte de govern anunciat al País Valencià entre el PP i Vox, “les dues cares de la mateixa moneda”.

En roda de premsa aquest dimarts al Parlament, els anticapitalistes han advertit que “no valen excuses” i que cal actuar “en conseqüència” davant l’extrema dreta, “vingui d’on vingui”, sense “camuflar els discursos d’odi”. En aquest sentit, Pellicer s’ha mostrat “preocupat” per Junts que ha “titubejat” i s’ha “desacreditat una vegada rere l’altra”. Segons el diputat cupaire, “no es pot permetre això davant d’una amenaça tan seriosa”. Però el seu missatge ha anat més enllà de Ripoll. Amb la mirada posada en el PSC i els comuns, tot i que sense mencionar-los, la CUP ha reclamat que s’apliqui de debò un cordó sanitari a Vox al Parlament, que hi hagi “accions per traduir les paraules en fets”. Ha recordat tot el que han hagut de “batallar” per impulsar la reforma del reglament per als discursos d’odi.

La compareixença ha tingut lloc després de l’acord anunciat entre el PP i Vox per a la Generalitat Valenciana. Pellicer ha admès que aquest pacte “no els sorprèn”, perquè “el PP i Vox són les dues cares de la mateixa moneda”. I ha advertit: “Els Països Catalans no som cap excepció. Aquest acord al País Valencià és una mala notícia que continuarà avançant mentre no es combatin de forma contundent els discursos d’odi, vinguin d’on vinguin”.

Aragonès, “alumne aplicat” de Sánchez

El que també veuen amb preocupació des de la CUP és la remodelació del Govern. La veuen com un simple canvi de noms, que no de polítiques, que respon a les “necessitats electorals d’ERC”. En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha assegurat que “el crematori de figures serà una constant  mentre es mantinguin les polítiques sociovergents, el pactisme amb l’Estat i la desmobilització social”. Per això, els anticapitalistes reclamen un gir de 180 graus en les polítiques: “Cal deixar de ser l’alumne més aplicat de La Moncloa, la patronal i l’Ibex 35”.