La CUP demana, per carta, a Carles Puigdemont que "proclami ja la República" quan queden tres dies perquè respongui el requeriment de Mariano Rajoy. En aquest text el grup vol fer arribar unes "reflexions" en les quals destaca que ells no són un "actor principal" de la història del país però sí que ho és la gent. 

Quan parlen de la gent es refereixen a "tots els que van defensar els seus col·legis davant de la violència que va desplegar l’ocupació militar i policial; els que van votar sí i els que van votar no", per tota aquesta gent i per "falta de suports explícits a nivell internacional", "continua sent tan necessària la proclamació de la República". Des de la CUP asseguren que no hi haurà suport si el poble no és capaç "de mantenir-se en el ferm objectiu de l'autodeterminació".

Pel que fa a la resposta al requeriment del president del govern espanyol, creuen que s’ha de situar en els termes del mandat popular que va assumir Puigdemont dimarts, i indiquen que no entendran una altra resposta perquè "la República és el mandat de més de dos milions de persones".

La CUP-CC està convençuda que una altra resposta suposaria avalar les amenaces i la repressió de l’Estat i per això exposa que no “ens podem quedar immòbils davant les seves amenaces, les seves negacions, i la seva autoritat que no ens permetrà d’existir com a poble”.

El missatge que envien al president de la Generalitat és contundent: “si la mediació internacional ens ha de portar a suportar un desplegament policial i militar, dur-nos als tribunals o a presó, ja podem donar per tancada l’esperança en aquesta mediació internacional”.

Finalment, tornen a instar la proclamació de la República perquè així, si s’opta per aplicar l’article 155, “que ho facin quan ja siguem una República”.

 

Els cupaires no són els únics que han demanat la proclamació immediata de la República durant les últimes hores; aquest dijous a la nit, l'exeurodiputat català Ernest Maragall ha exigit al president Puigdemont i al vicepresident Junqueras que assumeixin la independència a través d'una declaració. "Rendició o repressió".

Al cap de poca estona, el mateix vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat estar en sintonia amb l'eurodiputat. "Totalment d'acord", ha exposat la mà dreta de Puigdemont a Twitter.