La CUP considera que els acords que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han assolit amb el PSOE per investir Pedro Sánchez són de "rendició". Així ho ha expressat aquest dimarts des de la sala de premsa del Parlament la diputada Laia Estrada, que ha sostingut que no tenen a veure "en cap cas" amb la possibilitat d'"avançar en la resolució democràtica del conflicte polític, que passa per l'autodeterminació". Els cupaires assenyalen que "s'alegraran" per les persones que es puguin beneficar de la llei d'amnistia perquè "qualsevol mesura que procuri alleugerir el patiment i l'angoixa de les represaliades és motiu de celebració", però els preocupa que el redactat sigui poc clar amb aquells qui estan acusats o processats per terrorisme.

Des de la perspectiva dels anticapitalistes, "les presses amb les quals s'ha registrat la llei fa que generi moltes més incerteses que certeses" i això ha evidenciat que "les necessitats partidistes s'han posat per davant dels drets col·lectius". En aquest sentit, reclamen a ERC i Junts que aclareixin "què passa amb els CDR processats". Una altra de les consideracions que Laia Estrada ha posat al damunt de la taula és que la llei d'amnistia "digui que la solució del conflicte passa o s'ha d'adscriure en el marc constitucional". Per aquest motiu, la CUP sosté que l'acord "reforça el marc constitucional i les institucions que ens neguen el dret a l'autodeterminació" i que l'exemple que ho il·lustra és el fet que el dilluns, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, animés a "comparar" la proposició de llei d'amnistia que l'independentisme va registrar el març de 2021 amb l'actual per veure la "reculada".

 

"Ha esborrat l'autodeterminació del mapa"

Estrada també ha posat el focus en el preàmbul de la llei d'amnistia: "Quan Junts va presentar l'acord de desacords amb el PSOE, va posar molt més èmfasi en el preàmbul i en el relat històric, però la llei està molt lluny del relat que va exposar el president Puigdemont perquè al final ens trobem una llei registrada que ha esborrat l'autodeterminació del mapa". Els anticapitalistes han afegit que els pactes d'ERC i Junts amb els socialistes suposa "incomplir els acords del Parlament", fent al·lusió a les resolucions aprovades al debat de política general sobre amnistia i autodeterminació: "Quin valor li donen al Parlament? Cap, perquè continuen buidant-lo de sobirania i això no té res a veure amb el que deia Puigdemont quan assegurava que la sobirania del poble català recau en el Parlament".

Per tot plegat, Laia Estrada ha afirmat que "tant Esquerra com Junts s'han situat en el camí del pacte amb l'Estat, abandonant la via independentista i situant-se en posicions autonomistes que són un topall per als drets nacionals i socials". Malgrat tot, els cupaires s'han compromès a "treballar activament perquè es puguin acollir a l'amnistia el màxim de persones" i han avançat que faran un acte polític al febrer amb militants de la CUP i de "l'espai de la unitat popular" per abordar aquesta qüestió. Preguntada per si el Govern els ha citat per parlar dels pressupostos del 2024, Estrada ho ha confirmat, però ha deixat clar que encara estan "estudiant i valorant" si hi aniran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!