La conclusió de la CUP ha estat clara: “Donar suport als comptes del govern espanyol és un sense sentit per a les forces que representem els interessos de les classes populars dels Països Catalans”. D’aquesta manera ha conclòs el diputat Albert Botran la defensa de l’esmena a la totalitat registrada pel seu partit en el debat al Congrés d’aquest dimecres. Els anticapitalistes denuncien la insuficiència dels comptes socials, que fan curt, però també els incompliments del passat i la “manca de compromís” en la resolució del conflicte polític. Això sí, Botran ha evitat entrar en retrets amb altres formacions independentistes, a diferència de Junts, que ha carregat contra el “servilisme” i la “renúncia” d’ERC a Madrid. Tant Junts com la CUP han defensat la seva esmena a la totalitat, mentre ERC hi ha renunciat per "donar marge" a la negociació en marxa amb l'executiu central.

Els cupaires s’han centrat sobretot en el contingut del projecte de pressupostos i en l’incompliment de les promeses del passat. Però Albert Botran també ha criticat la “manca de compromís” del govern espanyol en aspectes concrets del conflicte polític entre l’Estat i la Generalitat. Ha posat damunt la taula l’amnistia (“no van permetre ni tramitar la llei”) i el dret a l’autodeterminació (“vetat a la taula de diàleg” entre governs). Però també que ni tan sols es permeti una investigació sobre el cas Pegasus, l’escàndol d’espionatge massiu a desenes de dirigents independentistes. El Congrés dels Diputats ha impedit la creació d’una comissió d’investigació, a diferència del Parlament de Catalunya.

Pel que fa al contingut dels pressupostos, Albert Botran ha qüestionat que realment siguin “socials” i “transformadors” com ha defensat la ministra María Jesús Montero. Si són expansius, ha rebatut, és per la inflació i per l’arribada de fons europeus, lligats a una sèrie de condicions com una “contrareforma de les pensions”. I ha lamentat com una de les mesures “encertades” de La Moncloa, els impostos a les grans fortunes, energètiques i banca, es veurà “totalment minoritzada” per l’augment de la despesa militar. El diputat cupaire ha contraposat que uns pressupostos realment “transformadors” apostarien per una reforma fiscal “molt més profunda”, per un “control de preus” en un moment com l’actual, per la nacionalització d’empreses energètiques o per una regulació efectiva dels preus del lloguer, entre altres qüestions.

Però la CUP també ha posat el focus en els incompliments. Ha posat l’exemple de Rodalies, “un dels més flagrants” segons les dades de la Cambra de Comerç: “El 2021 es va executar un miserable 19% de la inversió a Catalunya”. Això, sumat al dèficit fiscal, altres incompliments com el traspàs de l’ingrés mínim vital o la manca de compromís en la resolució del conflicte, és el que els porta a obstaculitzar els comptes espanyols.