Quan es tracta d'assolir la majoria necessària per una investidura, hi ha sumes que de vegades resten. Esquerra Republicana té la difícil missió d'aconseguir arrossegar els 32 diputats de Junts per Catalunya sense perdre els 9 que de moment té lligats de la CUP. Els anticapitalistes van ser els primers de tancar un pacte que garantia el vot favorable dels seus escons a canvi d'un document de 16 pàgines amb compromisos concrets per part dels republicans, com la internalització del transport sanitari o del 061, l'aturada de projectes d'energia renovables d'alt impacte territorial o la moratòria de l'ús de bales de foam per part de Mossos. Diversos dirigents de Junts han posat pegues a alguns d'aquests punts. Per si de cas, a la CUP ja avisen ERC que el seu document és intocable

Qualsevol pacte entre ERC i Junts que impliqui revisar a la baixa el que van acordar republicans i anticapitalistes al març deixarà el suport dels cupaires a l'aire. Si es toca el document, la militància de la CUP s'haurà de tornar a pronunciar en assemblea sobre el vot a la investidura de Pere Aragonès. "Partim de la premissa que l'acord entre ERC i la CUP és assumible per Junts i es respectarà", ha insistit aquest dimarts des del faristol del Parlament la diputada Laia Estrada

 

Al matí, els equips negociadors d'ERC i el de la CUP s'han reunit als despatxos dels republicans per passar revista de l'estat de les converses i anar "millorant" i ampliant el document "de mínims" subscrit al març.

Esculls amb Junts

Segons ha explicat Estrada en roda de premsa, els cupaires identifiquen alguns "esculls" per fer casar els seus plantejaments amb els de Junts, especialment en matèria de Salut. Per això reivindica que les seves demandes "són qüestions molt elementals", com ara l'estabilització i la millora de les condicions laborals de la plantilla de professionals sanitaris o la recuperació d'alguns serveis externalitzats. "Volem pensar que és superable", ha conclòs. Així mateix ha recordat que "ERC es va comprometre a defensar" l'acord pactat amb la CUP en les negociacions amb Junts. 

El paper de Puigdemont i l'exili

Al marge del programa de govern, els anticapitalistes consideren necessària la convocatòria d'una cimera entre els partits independentistes i l'ANC i Òmnium per donar forma a la nova direcció col·legiada que, segons preveu l'acord amb ERC, haurà de pilotar els propers passos cap a la independència.

Des del punt de vista de la CUP, "el Consell per la República pot ser un actor més", però no qui controli el rumb del procés. En qualsevol cas, reconeixen que "l'exili i Puigdemont han de tenir un paper". Lamenten, això sí, que l'ens amb seu a Waterloo encara no hagi exposat cap proposta concreta per reformular-se i fer-se més plural. 

A la imatge principal, la diputada Laia Estrada. / ACN