El primer dia del Govern Aragonès ha començat amb un bon marró damunt la taula: un desnonament a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Justament aquesta mena de fets s’havien posat, negre sobre blanc, en els acords entre ERC i la CUP. I no s’ha fet esperar la resposta dels anticapitalistes, tant des dels carrers com des de les institucions. La diputada al Congrés Mireia Vehí ha constatat que no han calgut ni “cent dies de gràcia”. En aquest sentit, ha advertit el nou executiu català que “un govern que fa polítiques de dretes és un govern de dretes”. I ha reblat: “Això no és un canvi de cicle, senyor Aragonès”. Per això ha reclamat una modificació immediata del protocol de llançaments.

En roda de premsa des del Congrés dels Diputats, la parlamentària cupaire ha denunciat justament que la policia catalana “està desnonant gent vulnerable” amb un dispositiu policial “desmesurat” i amb “la col·laboració amb l’empresa d’extrema dreta Desokupa”. Ha contraposat aquesta imatge amb la de fa uns dies a Escòcia, quan la mobilització popular va impedir el desnonament de dos refugiats per part de la policia. “Li hem donat 100 dies, però la realitat s’imposa i desborda. Cal polítiques d’habitatge ja”, ha reivindicat Vehí. També ha reclamat al nou conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que es “desmarqui” de la col·laboració amb Desokupa.

“La pressió la posa la realitat a Catalunya; l’habitatge és un àmbit que crida a la necessitat de polítiques públiques”, ha insistit la diputada de la CUP al Congrés dels Diputats. I ha recordat els compromisos als quals van arribar ERC i la CUP per a la modificació dels protocols, amb referències a la Brimo i les ARRO. Cal que “el Govern de la Generalitat es posi a treballar en això”, ha reiterat Mireia Vehí. I ha conclòs: “Els problemes d’habitatge se solucionen amb polítiques públiques d’habitatge, no amb ordre públic”.

 

Aragonès promet canvis

No han passat ni 12 hores de la seva presa de possessió i Pere Aragonès s'ha trobat ja amb la primera patata calenta damunt la taula. Quan encara no ha tingut temps ni tan sols de nomenar el seu govern, en el qual només repetiran dos consellers, el nou president s'ha llevat amb la polèmica per la participació dels antidisturbis en un desnonament al barri del Poble-sec, a Barcelona. I no ha trigat a posicionar-se públicament sobre el cas, lamentant que està amb les mans lligades. "Tenim molt clar que no s'hi ha d'anar amb la Brimo, però és una decisió judicial. Avui [la Brimo] no actua per mandat policial, sinó judicial", ha conclòs als micròfons de Catalunya Ràdio. Malgrat tot, el president ha promès canvis.

Nogueras: “Plena confiança”

Per part de Junts, la portaveu Míriam Nogueras ha confiat que el nou Govern de la Generalitat serà capaç de resoldre el “problema endèmic” dels desnonaments a Catalunya. En aquest sentit, ha subratllat que “tot ve d’ordres judicials i no polítiques”. Ha considerat una “molt mala notícia i una tragèdia” que no es pugui donar una alternativa habitacional a les persones vulnerables que es veuen afectades per un desnonament.

Bel critica la CUP

En nom del PDeCAT, el diputat Ferran Bel ha criticat els acords entre ERC i la CUP: “Si un signa uns compromisos de difícil compliment, és previsible que aquell amb qui els has signat te'ls exigeix”. Ha lamentat que aquests compromisos entre republicans i cupaires té per objectiu “debilitar el cos dels Mossos d’Esquadra”. I ha advertit: “Si no actuen els Mossos, hauran d'actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Ens sembla un error”.