La CUP ha carregat amb duresa contra el president Pere Aragonès en el debat de política general. La diputada Laia Estrada ha lamentat que "l'epicentre" del debat al Parlament se situï a Madrid i ha reiterat l'advertència que "l'amnistia ha d'anar lligada a l'autodeterminació" si l'objectiu del Govern és buscar una solució al conflicte de Catalunya amb l'Estat. "La sortida política conflicte no pot ser només antirepressiva", ha defensat, i ha advertit que "cap govern espanyol s'obrirà al dret a decidir lliurement de Catalunya". En aquest sentit, la CUP ha acusat tant ERC com Junts per Catalunya de "renunciar a fer polítiques sobiranistes i transformadores" i d'alinear-se amb els interessos de l'Estat espanyol per aconseguir millors condicions econòmiques. 

En la rèplica, Aragonès ha reconegut que "solucionar la repressió no farà desaparèixer el conflicte polític", perquè la raó del conflicte és la sobirania, però ha defensat l'amnistia com un primer pas per fer una realitat la possibilitat que Catalunya decideixi en una votació el seu futur. Amb tot, ha defensat l'ús dels mecanismes parlamentaris més enllà de la mobilització popular i ha allargat la mà a la CUP per "enfortir el projecte" de l'independentisme i "generar les condicions perquè sigui possible aconseguir la República Catalana. "Treballar conjuntament requereix flexibilitat per part de tots, nosaltres estem disposats", ha dit als cupaires. En la contrarèplica, el diputat Carles Riera ha plantejat de nou l'existència de dos camins definits per la defensa o la renúncia de la sobirania. "Sense autodeterminació, l'amnistia no és altra cosa que una llei de punt final que salva els mobles a l'Estat davant els tribunals europeus", ha reblat.

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya
 

La CUP acusa el Govern de "convertir el Parlament en una Diputació provincial"

Estrada ha lamentat que Junts i ERC s'apuntin a intentar "regenerar l'Estat espanyol" amb l'objectiu d'aconseguir un "nou encaix de Catalunya" i "millors condicions econòmiques" per a la patronal catalana, i ha defensat que l'única via és "fer saltar pels aires el règim" que representa l'Estat. D'altra banda, ha acusat de "cinisme" el Govern per demanar l'amnistia i alhora ser l'acusació particular en diversos casos contra activistes independentistes. "Retirin les acusacions que mantenen des de la Generalitat", ha exigit. 

La CUP ha reconegut una part de responsabilitat que ha dut a la situació actual, i ha defensat que les condicions per negociar un referèndum només es donaran amb "més organització i capacitat mobilitzadora al carrer" i també amb polítiques que disputin la sobirania a l'Estat i millorin les condicions de la classe treballadora. En aquest aspecte, ha carregat contra ERC i Junts per no garantir el dret a l'habitatge, defensar el català a l'escola, internalitzar treballadors de serveis públics o fer front al canvi climàtic.

"Malgrat que el Parlament havia de tenir una majoria independentista i d'esquerres s'ha convertit en una Diputació provincial", ha lamentat Estrada, que ha acusat Aragonès de seguir un model de país "desenvolupista" amb polítiques que beneficien les grans empreses i els rics. "L'acumulació per part d'uns pocs amb un govern d'esquerres és el terreny adobat que necessita el feixisme", ha advertit la diputada cupaire. 

Davant aquest escenari, l'alternativa plantejada per la formació capitalista és impulsar "polítiques transformadores" que "desbordin els murs" de l'autonomia, de l'Estat i de la UE. Com a primer pas, el diputat Carles Riera ha reptat el Govern a tornar a aprovar la llei d'habitatge catalana i "assumir el conflicte" que suposa amb l'Estat. Amb tot, els cupaires s'han mostrat pessimistes amb el fet que Aragonès pugui canviar de rumb el que queda de legislatura, i per això han assegurat que buscaran les transformacions des de "fora de les institucions".