La CUP tria un altre camí. Mentre que la majoria de formacions de l'oposició han carregat contra la destitució del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, exigint també explicacions al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i fins i tot la seva dimissió, els anticapitalistes han volgut evitar posar el focus sobre aquesta qüestió. Per contra, han assenyalat repetidament que el cos policial actua de facto com un "quart poder". "Són vora 20.000 persones armades sense cap control polític, que fan i desfan", ha denunciat el diputat de la CUP Xavier Pellicer aquest dimarts. "Impedeixen i boicotegen qualsevol intent de fiscalització, transparència i acció política imprescindible per posar un cos de l'administració al servei de la ciutadania, i no dels interessos corporatius".

La polèmica pel cos dels Mossos s'ha suscitat aquest dilluns, quan es va donar a conèixer la destitució del comissari en cap de la policia catalana. Una decisió acelerada per les discrepàncies entre Estela i el conseller d'Interior a l'hora de designar els sis nous comissaris: mentre que el cap dels Mossos volia que només dos fossin dones, Elena en volia quatre per continuar amb les polítiques de feminització del cos. El diputat de la CUP no s'hi ha referit directament, però sí que ha assenyalat que aquest darrer cas representa una nova "maniobra de fons" dels comandaments i sindicats policials, i són uns fets que considera molt greus. Davant d'aquest front, ha confiat que el Parlament i el Govern "no sucumbiran" a aquestes pressions. "Es tracta d'un cos armat que vol impedir a tota costa qualsevol canvi per petit que sigui per poder continuar actuant sense cap control social o polític i amb absoluta impunitat".

 

"Això, a qualsevol administració, s'ha de tallar d'arrel", ha reclamat, assenyalant que és el Govern qui ha de decidir les polítiques del cos. Però més enllà de mesures per feminitzar els Mossos d'Esquadra, ha subratllat la necessitat que la policia catalana deixi de tenir impunitat per investigar activistes del moviment de l'habitatge, falsejar els atestats, mentir impunement en processos judicials i envair a la presó manifestants, a més d'evitar la seva presència en desnonaments. "Volem que el Govern posi el cos dels Mossos al servei de la ciutadania, i no a la inversa", ha sentenciat.

Els Mossos i l'espionatge contra l'esquerra independentista

En matèria dels Mossos, la CUP també ha acusat el cos policial de participar en la "repressió" contra l'esquerra independentista, arran de l'article de 'La Directa' que va denunciar l'espionatge a diverses persones de l'espai polític. "Volem saber quin grau de coneixement tenien els Mossos", ha dit Pellicer, assenyalant també que ell s'hauria vist afectat directament per l'espionatge quan era portaveu d'Alerta Solidària el 2018. El diputat també ha enviat una carta a la Mesa del Parlament i a Alba Vergés per demanar que la cambra es personi en la causa i faci "una denúncia pública" del cas. Pellicer també ha aprofitat per criticar el posicionament d'alguns partits polítics respecte del cas: "Els silencis diuen molt".