El diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, ha acusat el líder de Vox, Santiago Abascal, de presentar "en forma de moció el que un dia es va presentar com a cop d'estat" i l'ha acusat d'utilitzar "el mateix fil argumental" del coronel Tejero. El diputat ha lamentat que "Vox no és un problema aïllat" i per això ha fet una crida a "desmuntar les idees de les que beu" la formació d'ultradreta per "combatre'l". Així, l'anticapitalista ha dit que Vox és només "la punta de l'iceberg" i ha acusat la resta de partits, especialment al PSOE, de "no aixecar la veu". També ha lamentat que la moció de censura significa un "regal" per a la formació d'ultradreta.

Botran creu que Vox és "símptoma de la crisi de l'Estat i del capitalisme", ha dit que porta "el germen del feixisme" però que, alhora, això "està present als llocs de poder social i polític del règim del 78". Per aquest motiu ha fet una crida a "desmuntar les idees de les que beu Vox": "Cal una ruptura de la continuïtat del franquisme, dels pilars del règim del 78", ha continuat. I ha reclamat "l'autodeterminació" davant dels qui opten pel "nacionalisme espanyol agressiu i autoritari". "Catalunya és i serà antifeixista, i els hereus del 39 no passaran", ha etzibat.

Abascal, que ha defensat en la seva intervenció inicial la il·legalització dels partits independentistes, ha titllat els diputats independentistes de "renegats" i "ocupes". En el torn de rèplica amb què el líder de Vox ha contestat els diputats del grup mixt, ha etzibat a Botran: "Al renegat no tinc res a dir-li".