Aquest dijous al migdia s'ha fet la lectura de la declaració acordada el dimecres a la Junta de Portaveus sobre el conflicte Israel-Hamàs, que va aprovar-se amb el suport del PSC, Junts per Catalunya, Ciutadans i el Partit Popular. Una de les imatges que ha sobtat ha estat l'absència del Govern en el transcurs d'aquesta declaració. Ni el president ni els consellers eren a l'hemicicle. D'altra banda, els diputats de la CUP han abandonat el ple del Parlament quan ha començat la lectura de la declaració. Els parlamentaris cupaires han deixat a la seva bancada una estelada, dues banderes de Palestina i quatre cartells amb el missatge 'No en el meu nom', com a senyal de protesta per una declaració que no comparteixen. També el secretari quart de la Mesa, Ruben Wagensberg (ERC), ha sortit de l'hemicicle en el moment en què s'havia de llegir aquest text. Per altra banda, els diputats dels comuns s'han sumat a la protesta, però ells han optat per quedar-se al ple i han exhibit cartells amb el 'no en el meu nom'.

La lectura, que l'ha fet la secretària segona de la cambra, Aurora Madaula (Junts), ha estat interrompuda a l'inici pel moment en què els diputats de la CUP han sortit del ple, instant en què la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha demanat mostrar "respecte" cap a la declaració aprovada "per la majoria de la cambra". Just després d'haver finalitzat la declaració, tant els anticapitalistes com Wagensberg han tornat a l'hemicicle per votar les mocions subsegüents del dia.

 

La declaració demana l'alto el foc a Gaza

La declaració de la Junta de Portaveus, validada pel PSC, Junts, Cs i el PP, assenyala que el Parlament ja s'ha manifestat "majoritàriament favorable a la solució dels dos Estats com a opció de resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina". En relació amb els fets del 7 d'octubre, el text condemna que "l'organització terrorista Hamàs va dur a terme un atac massiu contra objectius civils i militars a Israel, provocant un gran nombre de víctimes mortals i ferits tant a Israel com a Gaza". Alhora, expressen solidaritat "amb totes i cadascuna de les víctimes" i reconeixen que Israel té dret a "defensar-se d'aquests atacs indiscriminats dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals".

En aquest sentit, condemnen l'ús de la força contra la població civil: "Mai és acceptable, vingui d'on vingui, tots els atacs contra la població civil han de ser condemnats i els seus responsables han de retre comptes d'acord amb les normes del Dret Internacional Humanitari". Es demana "garantir l'accés a l'atenció mèdica, l'assistència humanitària i el desenvolupament necessari per cobrir les necessitats bàsiques i els drets de la població civil", i es fa una "crida urgent a un alto el foc per garantir la protecció de la població civil, l'alliberament de tots els ostatges, el cessament dels atacs armats i dels talls de subministraments i dels bombardejos" a Gaza. Per últim, la declaració alerta de "les conseqüències regionals que pot tenir una espiral de violència" i reclama "treballar amb urgència per impedir una escalada regional del conflicte". "El conflicte ha adquirit dimensions difícils de mesurar i ha tingut repercussions a tot Orient Mitjà, amb un alt risc de desestabilització regional i global", sentencia.