El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat que recorrerà la sentència del judici al procés davant del Tribunal Constitucional després que aquest dimecres el Suprem, tribunal que el va condemnar a 9 anys de presó, hagi desestimat el recurs de nul·litat que va presentar la seva defensa, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

En el comunicat, l'entitat cultural reafirma que l'estat espanyol manté la via repressiva contra l'independentisme i que el Suprem va jutjar Cuixart per les seves idees, és per això que consideren que la confirmació de la sentència del judici al procés i la negativa a anul·lar-la, "deixa clar que l’estat espanyol segueix situant-se fora de la legalitat internacional" i que, alhora, fa cas omís al TJUE i als "dictàmens de més de mig centenar d’organitzacions i ONG de drets humans" com l'ONU o Amnistia Internacional.

En el mateix comunicat, l'entitat independentista també alerta que aquesta resolució publicada pel Suprem "criminalitza el dret a reunió, posant en risc qualsevol mobilització a favor dels drets socials, civils i nacionals", sigui a Catalunya o a la resta de l’Estat.

Òmnium també recorda que la presentació del recurs davant del Constitucional és per "esgotar totes les vies legals estatals" i que és un pas "imprescindible" abans de poder anar als tribunals europeus, que són "instàncies amb majors garanties jurídiques i democràtiques".

Per acabar, Òmnium segueix mantenint que la sentència del judici al procés "és fruit d’un tribunal parcial i polititzat" contra el dret a l'autodeterminació. A més també creu que vulnera el dret de qualsevol acusat a poder ser jutjat per un tribunal independent i imparcial.

Vulneració de drets

En el mateix comunicat, Òmnium deixa clar que seguiran denunciant la "vulneració flagrant" de drets que Cuixart "ha patit" durant tot el judici al procés, "començant per la presumpció d'innocència". A parer de l'entitat, el judici i la instrucció de Pablo Llarena han estat plens d'irregularitats que s'hauran de "denunciar a instàncies internacionals". L'exemple més clar per a Òmnium és la presència de Vox com a acusació popular.