El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat unitat estratègica a l'independentisme quan falta menys d’una setmana per la Diada. Des de la presó de Lledoners ha advertit que “és des d’aquesta estratègia unitària que no renunciarem a construir la República catalana” i ha reclamat al moviment sobiranista que demostri “la seva maduresa” i defineixi “un horitzó comú que aparqui disputes electoralistes estèrils”.

A parer del president de l'entitat, condemnat a nou anys de presó per sedició pels fets del 20-S i l'1-O del 2017, “ni la repressió permanent ni els legítims interessos de part justifiquen renunciar a la unitat estratègica”. A més, ha volgut deixar clar que “diàleg i confrontació no són propostes contradictòries”.

Concretament, Cuixart ha assegurat que "dividir el moviment sobiranista perquè es limiti a defensar-se reactivament forma part de l’estratègia política de l’Estat. El sobiranisme, per tant, ha de demostrar la seva maduresa i definir un horitzó comú que aparqui disputes electoralistes estèrils. I aprofitar, també, cadascun dels revessos de la justícia europea que empetiteixen el prestigi internacional de l’Estat".

En una carta enviada als més de 182.000 socis d’Òmnium, Jordi Cuixart ha tornat a denunciar la repressió “incessant i creixent” de l’Estat espanyol, però ha deixat clar que “ni la repressió ni la quarantena diària a la cel·la impediran que continuem acusant l’Estat de vulnerar drets humans, perquè així lluitem per preservar-los”.

Cuixart també ha assenyalat que “el Tribunal Suprem, amb la col·laboració imprescindible de la Fiscalia, ha decidit rebregar el dret penitenciari de tots els presos, polítics i socials, suspenent-nos el tercer grau i les sortides per treballar a la fàbrica”.

Segons indiquen des d'Òmnium, des que la fiscalia de l’Estat va exigir la retirada del tercer grau penitenciari i el 100.2 al president de l'entitat, Cuixart passa 23 hores al dia tancat a una cel·la de la presó de Lledoners.

Per acabar la seva carta Cuixart ha volgut agrair la tasca de "tots els artistes i treballadors de la cultura que també lluiten sense treva per reeixir contra tantes adversitats". I ha fet una crida a defensar i cuidar la cultura perquè sense ell "no som res i el món seria un lloc molt pitjor".