Òmnium Cultural ha posat en marxa avui una acció simbòlica, amb motiu del tercer aniversari de l'empresonament del seu president, Jordi Cuixart, i del president de l'ANC, Jordi Sànchez, amb una recollida de signatures en suport de la petició d'amnistia per als presos polítics. La proposta es fa a partir d'una carta de Cuixart dirigida al president espanyol, Pedro Sànchez, al qual adverteix que "una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental".

La missiva recorda que l'amnistia és una via que recull la Constitució i que requereix la mateixa majoria que va portar el PSOE a la presidència del govern, per la qual cosa reclama al líder socialista que "abandoni la por i faci aquest pas decisiu per afrontar d'una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte".

Instal·lació per Catalunya

Per recollir les signatures, Òmnium ha situat a la Plaça Catalunya de Barcelona una instal·lació en què apareixen finestres amb les fotografies de presos polítics i represaliats rere uns barrots formats per bolígrafs negres. Aquells qui vulguin signar la carta de Cuixart ho podran fer amb un d'aquests bolígrafs i amb el seu gest aniran eliminant de manera simbòlica els barrots. La instal·lació s'anirà exposant a les diferents seus territorials d'Òmnium i la previsió és que la carta s'enviï al seu destinatari en un parell de setmanes.

Marcel Mauri Txell Bonet instal·lació bolis / ML

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i la companya de Cuixart, Txell Bonet, traient un dels simbòlics barrots

Cuixart recorda en la seva carta que presideix una entitat amb 183.000 socis que té com a prioritat la resolució democràtica del conflicte i emplaça Sánchez a "rectificar el despropòsit del seu predecessor, Mariano Rajoy, d'externalitzar la gestió d'aquest conflicte als tribunals i de fer de la repressió l'única resposta".

 

Després de tres anys a la presó, insisteix que no renunciarà a l'exercici dels seus drets,  "a lluitar per la llibertat del país sempre per vies democràtiques ni tampoc a continuar denunciant aquesta repressió".

"He estat condemnat per exercir drets fonamentals, tenim un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i arribarem fins al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg per condemnar l'Estat espanyol", explica Cuixart a la missiva, on denuncia que la causa de l'independentisme acumula ja 2.850 ciutadans represaliats per exercir drets com el de manifestació o la llibertat d'expressió.

"Tres anys de presó després, malgrat el dolor que provoca no poder veure créixer els meus fills, he pogut seguir construint la meva família i he après a estimar-los; transmetent-los la importància que la llavor de l'odi o el rancor no germini mai dins els seus cors i que no perdin mai l'esperança en la justícia i la fraternitat entre les persones", conclou la seva carta el president d'Òmnium.