Òmnium Cultural ha presentat aquest dissabte al fossar de Santa Eulàlia la seva campanya de cara al judici de l'1-O contra els presos polítics i líders independentistes després del referèndum d'independència. L'encarregat d'obrir l'acte ha estat el cantautor Lluís Llach, que ha llegit una carta del president de l'entitat, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 460 dies.

En la carta, Cuixart, ha recordat que els presos no són "la representació de cap derrota", sinó tot el contrari, "el pas útil cap a la victòria". El líder d'Òmnium ha afegit que el millor altaveu possible per la lluita cap a la independència i l'autodeterminació és, precisament, el judici a Madrid.

 

La veu d'una societat

En la carta, Cuixart també afirma que serà "la veu d'una societat que mai no renunciarà a la llibertat" i fa una defensa aferrissada de la desobediència civil en moments de vulneració de drets fonamentals en nom de "la indissoluble unitat d'Espanya". 

Cuixart no s'ha quedat aquí i ha insistit que el seu objectiu "no és sortir de la presó", sinó que el conflicte polític a Catalunya es resolgui, i ha convidat tots els catalans a "lluitar junts per la llibertat".

Una campanya per tot Europa

L'acte d'Òmnium també ha servit per presentar les accions que portarà a terme l'entitat per denunciar que aquest serà un "judici a la democràcia". En la que serà la campanya més ambiciosa de la història d'Òmnium, Xavier Antich i Marina Llansana han anunciat un seguit de mobilitzacions ciutadanes per tot Europa per denunciar la vulneració de drets fonamentals que suposa la celebració del judici. L'entitat farà manifestacions davant la Comissió Europea, la seu de l'ONU a Ginebra i el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg.

A part d'aquestes mobilitzacions per tot Europa, Òmnium també ha anunciat més mil actes per tota Catalunya per desmuntar el judici amb juristes experts, accions de suport a tots els familiars dels presos polítics, exiliats i encausats pel cas de l'1-O, una gran campanya de comunicació i màrqueting al carrer, i un diari mensual per explicar què passa dia a dia en el judici contra els presos polítics i evitar així "que s'imposi el relat des dels diaris de l'Ibex-35".