Òmnium Cultural ha celebrat una assemblea general "històrica" per haver batut rècords d'associats.

L'entitat sobiranista ha arribat als 162.000 socis, 62.000 més que fa un any, el que converteix Òmnium Cultural en la principal associació del país.

 En una carta dirigida als socis, Jordi Cuixart, el seu president, ha alertat que “igual que Trump utilitza la immigració o Salvini els refugiats, el feixisme espanyol utilitza Catalunya per retallar drets i llibertats del conjunt de la ciutadania, també de l’Estat".

Sobre el judici al procés, Cuixart manifesta a la missiva que és una etapa més que cal utilitzar "com a palanca en el camí cap a la plena llibertat". Per això, Cuixart emplaça als socis a mantenir el seu paper actiu. "Tinguem sempre present que ni les amenaces de repressió ni tampoc la presó poden ser cap limitació a les legítimes aspiracions de la societat catalana", apunta.

En una carta amb la veu de l’actor David Selvas, el president d’Òmnium ha admès que l'1 d'octubre "potser no érem conscients que estàvem fent l’exercici de desobediència civil més massiu dels últims 50 anys a Europa".

És aquí on Cuixart considera que s'ha de fer "molta pedagogia, tant a dins com a fora de casa, i tenir ben present que no podem renunciar a fer tants actes de desobediència civil com sigui necessari".

Pla d'acció i pressupost

El vicepresident Marcel Mauri ha explicat que seguiran treballant per la “cultura, l’educació i la llengua", elements que permeten “lluitar contra l’ascens de l’extrema dreta". Mauri també ha dit que Òmnium té previst fer mil actes arreu del país abans que s’anunciï la sentència del judici de l’1-O.

L’assemblea general ha comptat amb l'assistència d’un miler de socis acreditats. Els socis han aprovat la proposta de pressupost per al 2019, que és de 12.658.145 euros, de fons privat. També s’ha aprovat el Pla de Treball per al 2019.

“Seguirem amb els objectius que sempre ha tingut aquesta entitat des de fa 58 anys: la defensa de la llengua, de la cultura, de la cohesió social, la defensa dels drets civils i de les llibertats que estan en perill, i evidentment seguirem treballant per poder exercir l’autodeterminació i per poder compartir el projecte de República que defensi aquests drets i aquestes llibertats”, ha explicat Mauri.