"No només crec que podem vèncer sinó que ja estem vencent". El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'ha mostrat esperançat aquest divendres amb el procés d'autodeterminació i la situació política que viu Catalunya en una carta escrita des de la presó de Lledoners. 

Avui, 300 dies des del seu empresonament, el president d'Òmnium ha fet una crida a la unitat al sobiranisme i ha considerat que el moviment necessita "enriquir lideratges a les institucions i a peu de carrer" i "assolir grans consensos", en la una carta al diari Ara. A més, ha assegurat que "el diàleg honest i sense condicions prèvies serà l'única solució de resolució del conflicte polític" entre Catalunya i Espanya.

Sobre el judici oral dels presos polítics i exiliats, Cuixart ha denunciat novament les vulneracions de l'Estat dels drets fonamentals de la ciutadania i els líders catalans i, en aquest sentit, ha animat a interpel·lar "el conjunt de l'opinió pública davant el retrocés democràtic que vivim". 

Acusar l'estat espanyol

Cuixart ha fet una crida a la unitat al sobiranisme i ha considerat que el moviment necessita "enriquir lideratges a les institucions i a peu de carrer" i "assolir grans consensos". A més, ha assegurat que "el diàleg honest i sense condicions prèvies serà l'única solució de resolució del conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat espanyol.

En aquest sentit, ha considerat que "és imprescindible treure profit dels lideratges existents i que alhora se'n generin de nous". "La lluita antirepressiva és un dels principals fronts unitaris del sobiranisme i seria absurd renunciar-hi, ja que és un instrument bàsic per avançar en tots els processos d'alliberament nacional", ha reflexionat el president d'Òmnium.

Una "palanca democràtica"

Els presos polítics i exiliats són "una palanca democràtica" ha assegurat que serveix per "aconseguir que la comunitat internacional denunciï" la situació que es viu a Catalunya. Per aquesta raó, ha subratllat que no han de "cedir a l'intent de silenciar la barbaritat jurídica de la justícia espanyola, amb acusacions desproporcionades i sense fonament".

El líder d'Òmnium ha explicat que els 300 dies a la presó han enfortit les seves "conviccions democràtiques". "Ja fa mesos que no hi ha condemna que em faci doblegar. Les nostres condemnes els pesaran molt més a ells que a nosaltres", ha conclòs.