El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defensat aquest dijous la cultura com a instrument davant la "regressió de drets i llibertats" durant la celebració de la cinquena edició dels premis VOC. Versió Original a Català 2021. "La cultura és allò que ens protegeix, i també en temps de pandèmia, davant d'aquesta triple crisi social, sanitària, però també democràtica de regressió de drets i llibertats. Per això no ens resignarem i ho continuarem denunciant. Quin millor instrument que la cultura per fer-ho?", ha afirmat.

Durant la seva intervenció abans de tornar a la presó de Lledoners on compleix nou anys de condemna, ha posat en valor que amb el VOC es renova "el compromís d'Òmnium de fer de la creació en català un instrument de cohesió social" per reconèixer-se i repensar-ho tot.

També s'ha adreçat als artistes, creadors i activistes exiliats i empresonats: "Hem de continuar treballant de manera valenta, transgressora i crítica".

Els premiats

Un dels guanyadors d'aquesta edició ha estat el curtmetratge 'L'estrany', d'Oriol Guanyabens, per la seva "originalitat en la manera com es tracta l'abús infantil sense recórrer a la violència ni al judici|seny", així com per la qualitat de les interpretacions i l'habilitat d'introduir un gir narratiu sorprenent, segons el jurat.

L'altre guanyador ha estat el documental de Biel Macià, 'París, la meca del parkour', del qual el jurat ha destacat la "facilitat de la narrativa, la naturalitat dels seus protagonistes i la llibertat que es desprèn, així com la capacitat de transmetre".

Els premis del públic d'aquesta edició han estat per a 'París, la meca del parkour', en la categoria de Documental, i 'Emília', en la categoria de Ficció.

En la categoria de Sala Oberta, pensada per impulsar nous projectes audiovisuals encara per realitzar, el guanyador ha estat el projecte 'Documistan', i, en aquesta edició, el jurat ha fet una menció especial al curt de ficció 'Els que callin', destacant la complexitat del debat que obre i la qualitat de les seves interpretacions.

Els dos curtmetratges guanyadors en les categories de Ficció i Documental s'han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, així com el més votat de Sala Oberta, mentre que els dos projectes destacats pel públic se n'han portat 1.000 euros cada un.