El diari escocès The National entrevista el president d'Òmnium Jordi Cuixart, coincidint precisament amb els dos anys i dos mesos de presó que porten tant ell com Jordi Sánchez. Des de Lledoners, Cuixart assegura: "Mantenir-nos a la presó és un despropòsit de la democràcia" i afegeix, "per descomptat preferiria ser lliure i fer campanya". El líder d'Òmnium també es mostra favorable a un segon referèndum per Escòcia després del celebrat l'any 2014.

cuixart nationalMés enllà de la situació actual de l'estat espanyol i un futur govern d'esquerres, Cuixart se centra en la lluita per la democràcia des de tots els àmbits però començant per la justícia espanyola. Posa l'èmfasi en el reconeixement que ha donat Amnistia Internacional demani la seva alliberació immediata i ho fa extensiu a d'altres institucions: "Fins ara el govern espanyol ha ignorat totes les crides per acabar amb la repressió dels activistes i polítics socials catalans. Estem segurs que el Tribunal Europeu de Drets Humans tindrà en compte tot plegat i condemnarà Espanya".

Una vegada més, Cuixart es mostra ferm i positiu: "Malgrat la repressió, no tinc por, em sento lliure". També està convençut que "la repressió espanyola del moviment d'autodeterminació ha donat més força" a l'independentisme.