"El nostre vot serà sempre contrari i bel·ligerant amb algú com Artur Mas o CDC, però no estem legitimats per dir el que ha de fer ni proposar Junts pel Sí (JxSí) i analitzarem si proposen algú altre". Aquest és el punt de sortida de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) per desbloquejar la constitució d'un Govern i despertar del son dels justos l'activitat parlamentària i executiva davant la situació "d'excepcionalitat i emergència social que viu Catalunya".

Així ho ha deixat sentenciat Joan Coscubiela, el portaveu de CSQP en una compareixença aquest matí al Parlament. Coscubiela deixa la porta oberta a col·laborar en una possible investidura sempre i quan el candidat no sigui Artur Mas ni cap dirigent de CDC.

Si JxSí proposa un altre candidat "ho analitzarem, no parlem d'ucronies, però estudiaríem si és possible no posar pals a les rodes", ha ironitzat, Coscubiela. Així mateix, s'ha mostrat contrari a la convocatòria d'unes noves eleccions. "Seria una fugida endavant que agreujaria el problema" i continuaria "l'actual desconcert".

Reactivar el Parlament

Per altra banda, CSQP intentarà en els propers dies una ofensiva per recuperar la iniciativa parlamentària. "Hem d'acabar amb la hibernació del Parlament i la utilització absolutista de la Mesa del Parlament per part de JxSí", ha apuntat.

Per això, ha anunciat una ofensiva legislativa per aplicar "mesures socials urgents" i per lluitar contra la corrupció, com ara desbloquejar la iniciativa legislativa popular de renda garantida de ciutadania. La confluència d'esquerres demanarà un ple extraordinari abans de Nadal sobre mesures "d'emergència social".