Cinc anys després, un cap de files de Ciutadans ha trepitjat el Palau de la Generalitat per reunir-se amb el president. A les cinc de la tarda, Carlos Carrizosa ha creuat la porta de Palau per entrevistar-se amb Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Ho ha fet acompanyat de la secretària general del partit, Marina Bravo, passant per sota la pancarta que reivindica la llibertat d'expressió, la que Quim Torra va penjar el març de 2019 quan van obligar-lo a retirar la del llaç groc. Precisament per aquell cartell, Inés Arrimadas va negar-se a veure l'anterior president

Què ha canviat?

"No podíem acceptar unes pancartes que eren absolutament il·legals", ha justificat Carrizosa, que ha argumentat el perquè ara se senten més cridats a participar. La pandèmia, ha dit, "ha canviat els paràmetres polítics". "Volem fer una oposició lleial i responsable", ha explicat, avançant que escoltaran i remaran a favor en tot el que tingui a veure amb la sortida de la crisi social i econòmica derivada de la Covid. És més, s'ha mostrat disposat a "escoltar" la proposta de pressupostos del conseller d'Economia, Jaume Giró. 

"Sánchez desbocat"

En paral·lel, segons el cap de files de Cs, el fet que "Pedro Sánchez estigui desbocat" fent concessions a l'independentisme, fa indispensable que la formació taronja intervingui per frenar el "xantatge" al qual considera que està sent sotmès. En aquest sentit, Carrizosa ha entregat al president un document amb vuit reivindicacions avalades per diverses entitats anti-independentistes i contràries a la immersió lingüística. 

Els punts que s'hi recullen són els següents: respecte a les lleis, la Constitució i les sentències, una reforma de la llei electoral per "evitar la perpetuació al poder dels partits separatistes", garantir l'estabilitat política, "respectar els sentiments d'espanyolitat de la major part dels catalans", "abandonar el menyspreu institucional al castellà", "convertir TV3 i Catalunya Ràdio en mitjans públics plurals", "principi de neutralitat institucional" i respecte a la corona. 

Arrimadas, Rivera i Puigdemont

No és la primera vegada que Carrizosa assisteix a una cita amb el cap de l'executiu, però sí que és el primer cop que es veuen a soles. El març de 2020, amb la pandèmia a punt d'assotar Catalunya, Torra va organitzar una cimera per abordar la crisi amb tots els grups parlamentaris, i el dirigent taronja va ser-hi. 

Molt més fluïda, malgrat les circumstàncies, va ser la relació amb Carles Puigdemont. Arrimadas s'hi va reunir un parell de vegades, al gener, just després de la investidura, i al setembre, a les portes de la qüestió de confiança que va anunciar el llavors president.

albert rivera   carles puigdemont   acn
Rivera i Puigdemont a Palau, l'any 2016. / ACN

Fins i tot Albert Rivera va visitar Puigdemont al Palau de la Generalitat, que va organitzar una ronda de contactes amb els líders polítics espanyols. En aquella cita, Rivera va demanar al president que Catalunya participés i s'impliqués en les reformes del finançament i la Constitució

A la imatge principal, Aragonès i Carrizosa reunits a Palau. / ACN