Ciutadans demana al Tribunal Suprem (TS) que declari parcialment inconstitucional la llei de l'Indult, que va permetre indultar els presos polítics el passat mes de juny. Aquesta suprimiria la motivació "d'utilitat pública" que és la que es va utilitzar al moment de concedir l'indult dels presos i podria suposar de derogació de l'extinció de responsabilitat penal. 

El partit ha denunciat que el govern espanyol es basés en raons d'"utilitat pública", quan, a parer seu, es tracta d'una qüestió d'oportunisme polític i critiquen que xoca amb la reinserció dels presos, per les quals asseguren que advoca la Constitució de 1978. Una declaració que també evitaria que la llibertat dels presos d'ETA a través d'aquesta figura legal. 

Recursos al Suprem 

Fan constar el seu reclam en un escrit de demanda en els recursos contenciosos administratius que diputats del partit d'Inés Arrimadas van interposar davant el Tribunal Suprem contra els indults als líders del procés.

El vicesecretari general de Ciutadans, Edmundo Bal, ha explicat que el seu partit a recorregut a la figura de la inconstitucionalitat sobrevinguda segons la qual qualsevol tribunal, no sols el Tribunal Constitucional, pot declarar "inconstitucionals" lleis prèvies a la Constitució de 1978 i asseguren que es podria aplicar en aquest, ja que la llei de l'Indult data de 1870

"Interès particular"

Així, els d'Arrimadas reclamaran al Suprem, que va ser qui va condemnar als presos del 1-O, que utilitzi aquesta potestat i declari parcialment inconstitucional la Llei de l'Indult, amb la finalitat de suprimir la motivació de la utilitat pública a l'hora de concedir aquesta mesura de gràcia.

Justament és aquesta la motivació que va emprar el govern per indultar els presos polítics. Tanmateix, la formació assegura que el motiu real de l'indult és "l'interès particular" de Sánchez per mantenir-se al poder, ja que consideren que aquest acte de "disculpa" és el que consideren que va servir a Pedro Sánchez per obtenir el suport d'Esquerra en els pressupostos en vigor. 

El vicesecretari general també ha criticat que no existeix un expedient individualitzat de cada pres ni se'ls ha exigit cap mena de penediment. 

Els presos d'ETA

Tanmateix, no és només l'indult dels presos polítics el que posen sobre la taula amb aquesta petició, sinó que Ciutadans, també pretén que aquesta declaració d'inconstitucionalitat eviti que el Govern pugui tornar a secundar-se en aquesta figura per a posar en llibertat als presos d'ETA "a canvi del suport de Bildu als Pressupostos de 2022".

Bal ha recordat que recentment el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, va expressar a un grup de militants la seva disposició a intercanviar "presos per Pressupostos", la qual cosa pot portar, segons ha advertit, al fet que es repeteixi "el mateix escenari",  tenint en compte els apropaments de presos d'ETA a les presons del País Basc i el traspàs de la competència de presó al Govern d'aquesta comunitat. "Vull equivocar-me, però espero no veure a 200 presos etarres l'any que ve brindant amb xampany al carrer", ha comentat. 

Imatge principal: El vicesecretari general de Cs, Edmundo Bal - Europa Press