L'altre dia sí, avui no, i demà ja veurem. Cs s'ha fet enrere aquest dijous i finalment ha "postposat" la seva petició perquè Carles Puigdemont i el seu cap d'oficina, Josep Lluís Alay, compareguin al Parlament -de forma telemàtica- per donar explicacions sobre els suposats contactes de l'executiu català amb autoritats russes per aconseguir el suport independentista, tal com apuntaven les informacions publicades per The New York Times a principis de setembre. 

Quan el partit taronja va anunciar que faria aquesta petició, Junts va dir que votaria a favor, i ara Cs ha decidit retirar-ho. Ha estat durant la Comissió d'Afers Institucionals, on el líder taronja Carlos Carrizosa ha posat com a excusa que tiraven enrere perquè avui mateix se celebra un hearing al Parlament Europeu sobre la ingerència russa a Catalunya, malgrat que a l'ordre del dia de la cambra europea no figura cap debat sobre aquesta qüestió.

Carrizosa també ha dit que el seu grup a Europa treballarà el tema a la Comissió INGE, especialitzada en les ingerències estrangeres en tots els processos democràtics de la Unió Europea, i ha apuntat que serà allà on Ciutadans farà preguntes sobre "els contactes russos del senyor Puigdemont". Així, ha argumentat que "en virtut del principi d'especialització" postposen aquests dos punts i els deixen sobre la taula "a l'espera de tenir més clarificada la posició" al Parlament Europeu. 

Després que el partit taronja hagi retirat aquesta sol·licitud, el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas ha anunciat que també retiraven la seva demanda sobre la compareixença de l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, una proposta que Junts havia fet per "amenitzar-ho amb més arguments que haurien posat vermell a més d'un", ha expressat.

"Crec que és prou intel·ligent com per no creure's que el president i el seu cap d'oficina estiguessin conspirant a portar 10.000 soldats russos per envair Catalunya, per tant entenc que forma part del show polític que els partits amb poca representació han d'ostentar per tenir notorietat", ha etzibat Cuevillas a Carrizosa.

Quan Cs va demanar aquesta compareixença va exigir a Puigdemont tenir "la valentia i el coratge de donar la cara davant la ciutadania de Catalunya", i poc després va tenir per resposta l'anunci que Junts votaria a favor de la proposta sense problema amb la voluntat de garantir al màxim la transparència en relació a aquestes informacions, que segons Junts són una operació de guerra bruta de l'Estat.

Al setembre el mateix Puigdemont va votar a favor d'un informe del Parlament Europeu sobre la relació amb Rússia que inclou la petició d'estudiar els llaços de l'independentisme català amb la intel·ligència russa. 

A la imatge destacada el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa / Sergi Alcàzar