Ciutadans ha presentat una denúncia davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades contra Plataforma per la Llengua per "espionatge" en almenys 50 centres educatius als quals van assistir per fer un estudi sobre l'ús del català dels alumnes en les escoles.

A la denúncia, a la qual ha tingut accés Europa Press i que va ser registrada a l'Agència dimarts, s'exposa que l'esmentat espionatge s'hauria dut a terme sense el consentiment dels alumnes i dels seus pares perquè, segons els autors de l'estudi, "el mètode més adequat per aconseguir una observació més fidedigna és l'observació d'incògnit".

L'estudi explicava que tampoc els centres educatius no havien estat informats de "tota la realitat" de l'activitat en la qual un observador de la plataforma juntament amb un professor feien interactuar grups de 15 alumnes --de tres en tres-.

"Els responsables dels centres educatius coneixien que els alumnes la custòdia dels quals tenen legalment encarregada es veurien observats per tercers aliens a l'àmbit educatiu", exposen la denúncia dels taronges, que recorden que els centres estan subjectes a la Llei de Protecció de Dades i garantia dels drets digitals.

L'observador es dirigia al professor en anglès amb detalls de l'activitat que aquest transmetia als alumnes i la denúncia de Cs afirma que "és raonable inferir que els participants en l'activitat fessin servir per comunicar-se els seus noms personals".

De tot això, dedueixen una "clara infracció de confidencialitat de les dades personals dels alumnes ja que els noms haurien estat indegudament posats a l'abast de tercers no autoritzats com són els membres de Plataforma per la Llengua".

"Atès que l'activitat d'espionatge es va dur a terme durant l'horari en el qual habitualment l'activitat educativa dels centres i amb la presència i responsabilitat de personal acadèmic docent, tant els màxims responsables dels centres com el Departament d'Educació no poden obviar que el tractament de les dades dels alumnes no estava emparat per l'exercici de la funció educativa", afirma.

Cs recorda en la denúncia que va preguntar per aquest estudi a la Conselleria d'Economia i que el Departament els va contestar que "no es disposa d'informació en relació amb l'estudi sociolingüístic a les escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya" realitzat per la plataforma.

Subvencions

D'altra banda, Cs ha portat aquest dimecres a la comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament una resolució que demanava al Govern de retirar "les discrecionals i abundants" subvencions que atorga a Plataforma per la Llengua, que ha estat rebutjada en haver obtingut només el suport del PP, l'abstenció del PSC i els vots en contra de JxCat, ERC, CatECP i la CUP.

La resposta de la Plataforma per la Llengua

L'ONG del català ha respost acusant la formació liderada per Lorena Roldan que han fet la denúncia "sense fonament".