L'elecció de Fernando Grande-Marlaska com a nou ministre de l'Interior ha aixecat crítiques a Catalunya, pel seu passat com a jutge amb decisions considerades antiabertzales i de caràcter antirepublicà.

El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens (Comuns) ha manifestat que va coincidir amb Grande-Marlaska com a advocat, i que el recorda "com un dels jutges més antigarantistes". "És una mala notícia per als drets humans que sigui ministre. Encara recordo el seu vot particular contra l'absolució d'activistes del 15-M en protesta al Parlament", ha indicat.

 El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas ha recordat que Grande-Marlaska també era el jutge que va enviar a judici els gironins que havien cremat fotografies del rei Felip VI en senyal de protesta. "Recordo molt bé els dies que 20 gironins vam declarar a l'Audiencia Nacional amb Grande Marlaska com a instructor per haver cremat una fotocòpia amb cares dels Borbons. Ens va enviar a judici on, per cert, ens van absoldre. Ni oblit ni perdó. No se puede", ha indicat.

Marlaska, que va instruir causes contra el dirigent de Bildu Arnaldo Otegi, va ser acusat de no haver impedit tortures, com mostra aquest vídeo d'Euskal Telebista.

Otegi ha recordat que Grande-Marlaska el va empresonar dues vegades. "Missatge rebut", ha indicat a Pedro Sánchez. Bildu va ser un dels partits que va votar a favor de la moció de censura.