El principal diari econòmic alemany, Handelsblatt, ha carregat contra la divisió al govern espanyol entre el PSOE i Podemos mentre a Espanya està apareixent una crisi econòmica amb xifres "dramàtiques" d'atur. Segons el rotatiu, l'atur a Espanya arriba actualment al 16,1%, "però aquesta xifra no mostra encara el veritable abast de la crisi". "El mercat de treball espanyol necessita una reforma urgent, i també rebre diners del fons de reconstrucció de la UE; però hi ha discussions a la coalició de govern sobre quin és el camí a seguir", assenyala.

El cas és que actualment l'executiu no té cap pla, pels enfrontaments entre la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i ministres de Podemos, com la titular de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. El diari alemany qüestiona les mesures que proposa Díaz, que no veu realistes.

"El govern espanyol ha reconegut el problema, però la coalició entre socialistes i populistes d'esquerres discuteix sobre quina és la solució adequada. Si la ministra populista d'esquerres Yolanda Díaz se surt amb la seva, els experts afirmen que seria una passa enrere, no cap endavant", indica. 

Handelsblatt

"L'atur a Espanya arriba al 16,1%, però la xifra encara no mostra el veritable abast de la crisi", titula Handelsblatt

Segons Handelsblatt, la xifra del 16,1% d'atur és "dramàtica", tot i que cal recordar que abans de la pandèmia Espanya ja registrava un 13,9% i això quan l'economia espanyola havia tingut un creixement sostingut en els darrers anys. "La quarta economia de la UE fa anys que lidera les estadístiques d'atur a la UE, només superada per Grècia. Una quarta part dels contractes són només temporals, i molts empleats ni tan sols poden pagar el seu pis amb el seu salari", indica. 

El diari pronostica que quan al mes de març finalitzin els ERTO, "es posarà ràpidament de manifest el veritable abast de la crisi del coronavirus en el mercat laboral espanyol". "Actualment, 750.000 espanyols segueixen en ERTO, mentre que hi ha 3,7 milions d'aturats. Si Espanya no controla aviat la ferotge tercera onada de la Covid, i la vacunació s'endarrereix encara més, molts dels actuals treballadors acollits en ERTO van abocats a l'atur", pronostica. Recorda que la darrera reforma del mercat laboral data del 2012, durant el govern del PP.

Al seu entendre, el govern del PSOE i Podemos és conscient d'aquest problema, però no es posen d'acord en la solució a seguir. Ha recordat en aquest sentit que la Comissió de la UE ja ha demanat a Espanya que reformi el mercat laboral, i que això "és una condició prèvia perquè Espanya rebi diners del fons europeu de reconstrucció". "Aquests fons van vinculats al fet que els Estats membres abordin reformes estructurals", insisteix.

Segons Handelsblatt, Calviño vol revocar totalment la reforma del 2012, i ha presentat una proposta a Brussel·les en aquest sentit. Però "és molt general" i vol discutir els detalls primer amb Podemos.