El col·lectiu crític SomosCs, en el qual es troben càrrecs locals i autonòmics que van demanar la dimissió de la presidenta de Ciutadans Inés Arrimadas, han assenyalat que el procés de refundació de la formació és una "farsa". Segons els crítics, es tracta d'un "copia i enganxa" del programa electoral de 2019. Aquestes crítiques arriben després que Begoña Villacís i diversos membres del partit presentessin el passat dissabte un decàleg per la seva renovació.

Segons el sector crític, aquest projecte s'ha limitat a "reforçar la ideologia i l'agenda liberals, sense posar data a l'assemblea extraordinària, ni tampoc avançar res sobre possibles canvis de denominació i emblemes de partit". A més a més, han apuntat que "després de 5.000 hores de treball, l'únic que han conclòs és un copiar i enganxar de les idees i propostes que Ciutadans sempre han defensat".

En aquest sentit, també han apuntat que "la refundació és una farsa". "Des de SomosCs veiem amb tristesa que, tal com sospitàvem, és un engany a tots els afiliats", han assegurat. A més a més, el col·lectiu taronja ha apuntat que "l'únic objectiu d'Inés Arrimadas i el seu equip és guanyar temps per a seguir perpetuant-se en el poder i no donar veu al conjunt dels afiliats".

Tot i que Villacís i el seu equip només han presentat les primeres conclusions d'aquesta proposta de refundació, SomosCs ha demanat que "deixin de perdre el temps" i ha reclamat una convocatòria immediata de l'Assemblea General Extraordinària per tal que tots els afiliats "decideixin el futur del partit". És per això que, el col·lectiu ha subratllat que "el que afecta a tots, ho hem de decidir entre tots". 

La proposta de refundació

El passat dissabte la vicealcaldessa de Madrid i coordinadora de l'equip per a la refundació de Ciutadans, Begoña Villacís, va presentar les primeres conclusions de decàleg de la formació política, que pretén "començar de zero", però "amb molta més saviesa i coneixement".

El procés de refundació va iniciar-se al mes de juliol i s'ha fet a partir de les respostes obtingudes de 2.076 qüestionaris fets als afiliats. Segons va explicar Villacís, l'objectiu de Ciutadans és parlar d'allò que ni el PSOE ni el PP "diran mai en la seva vida". "Ningú s'atreveix a dir que el sistema de pensions d'Espanya és insostenible", va apuntar. També va subratllar que es començaria "a parlar de la meritocràcia i de les llibertats". 

Segons va explicar la coordinadora autonòmica de Ciutadans a les Illes Balears, Patricia Guasp, la refundació vol "tornar a posar al centre de l'agenda política temes propis", amb polítiques liberals i una agenda reformista. Guasp va reconèixer que durant el camí s'han "perdut" perquè han estat "mirant massa a l'esquerra i a la dreta". De fet, segons les respostes dels afiliats, el partit ha de ser "més obert i transversal", així com també ha d'estar "millor connectat amb la societat civil". 

Sense data per l'assemblea

Edmundo Bal, vicesecretari general del partit, ha assegurat aquest dilluns que encara no hi ha cap data fixada per a l'assemblea que decidirà els possibles canvis al partit. En la roda de premsa, el portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés també ha apuntat que la refundació "està en curs", però la data segueix "indeterminada" i no hi ha cap "concreció". Tot i això, Bal ha dit que preveu que serà "a finals de desembre o a principis de gener".