Les polèmiques declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, dient que Espanya exporta carn de mala qualitat d'animals maltractats han fet esclatar una crisi entre el PSOE i Podemos. I ho ha fet el ministre del PCE, que comparteix militància amb la vicepresidenta Yolanda Díaz. Les paraules de Garzón han causat molt malestar a les files socialistes, i un destacat baró, el president aragonès, Javier Lambán, no ha dubtat a reclamar la dimissió de Garzón.

"Aquestes declaracions desgraciades i insensates són una agressió directa a una part important de l'economia aragonesa, que s'esforça per ser competitiva i sostenible. Qui les fa no pot ser ministre d'Espanya ni un dia més. És en si mateix un insult a la intel·ligència", ha indicat sense embuts Lambán.

Javier Lambán

Lambán és el primer dirigent socialista que exigeix la sortida d'un membre del govern de Pedro Sánchez.

Garzón ha fet les crítiques en declaracions al diari britànic The Guardian. Ha qüestionat la sostenibilitat del que ha definit com a "macrogranges". "Troben un poble una mica despoblat d'Espanya i hi posen 4.000, o 5.000, o 10.000 caps de bestiar. Contaminen la terra, contaminen l'aigua i exporten aquesta carn de mala qualitat d'aquests animals maltractats", ha descrit amb duresa.

Queixes de productors catalans

 

Les paraules del ministre han indignat els ramaders. Asaja de Lleida ha estat una de les que ha demanat també la dimissió de Garzón. "No és la primera vegada que el ministre Garzón va contra els interessos dels productors agroalimentaris del territori i, una vegada més, mostra la seva aversió pel sector productor", ha remarcat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. "Si ell no és capaç de dimitir, exigim a Pedro Sánchez que l'aparti del govern perquè està fent un mal molt gran a tot el sector productor ramader", ha afegit.

Per la seva banda, l'associació catalana de productors de porcí, PORCAT, també ha lamentat les paraules de Garzón i ha defensat que "els productors de porcí catalans i espanyols produeixen carn de qualitat que compleix amb totes les mesures de seguretat alimentària, en fer-se controls sanitaris a tota la cadena de producció, i que respecta tots els requeriments de benestar animal".

"Els productors de carn han fet un esforç ingent en adaptar-se a totes les normatives europees de benestar animal en els darrers anys, amb l'objectiu de garantir al màxim el benestar dels animals". "Tota la carn que es produeix compleix amb les normes de benestar animal i, tant els escorxadors com les granges productores, han de superar auditories i tenen certificacions de benestar animal", afegeixen.