L'exalcalde de la Garriga (Vallès Oriental) Jordi Pubill i tres regidors més de JxCat han deixat el grup municipal per discrepàncies amb l'executiva local del PDeCAT. En concret, contra l'exalcaldessa i ara portaveu del Govern, Meritxell Budó, a qui acusen de "boicotejar" els pactes amb ERC.

Pubill -successor de la consellera a l'alcaldia- ha explicat a l'ACN que Budó ha "torpedinat" el grup municipal, i assegura que "ha utilitzat el poble" per fer carrera política a partir del seu "egoisme". Segons Pubill, Budó va convocar-lo a una reunió el 2 de gener on el va acusar de "traïdor" i li va retreure contactes amb el grup municipal republicà: "Em va dir que no permetria ni que ens carreguéssim el seu projecte ni que pactéssim amb ERC".

Per la seva banda, el president local del PDeCAT a la Garriga (Vallès Oriental), Albert Jiménez, ha assegurat que Budó està desvinculada de la política del municipi. Jiménez ha explicat a l'ACN que l'exalcaldessa no té cap relació amb les renúncies de quatre regidors del grup de JxCat d'aquest dimarts

L'exalcalde assevera que les discrepàncies amb l'executiva local del PDeCAT van començar quan ell va ser proclamat batlle de la Garriga (24 de març de 2019), en substitució de Budó, que passava a ser portaveu del Govern i consellera de la Presidència -i que prenia el relleu d'Elsa Artadi, candidata de JxCat a les municipals de Barcelona-.

Pubill va estar només dos mesos al càrrec ja que, a les eleccions del 26 de maig, tot i millorar resultats, va quedar a 137 vots d'ERC (amb sis regidors cada formació). Segons expliquen des del grup municipal de JxCat, Budó va pressionar perquè no s'arribés a cap acord amb els republicans, que ara ostenten l'alcaldia amb Dolors Castellà al capdavant.

Pubill assegura que en aquelles eleccions va formar una llista a partir de "l'essència" de JxCat: transversal i amb un 70% d'independents, però sense gent afina al PDeCAT. Això, segons diu, "va fer trontollar" les relacions amb l'executiva local, amb Budó encara al darrere -tot i ja ser consellera-. L'exalcalde relata a l'ACN que la portaveu del Govern va intercedir per "torpedinar" el que feia el grup municipal. Dues setmanes després de les eleccions, l'executiva del PDeCAT -amb Budó, la seva germana, una assessora i tres dirigents més, segons explica Pubill- va organitzar una assemblea per "carregar" contra els regidors de JxCat de l'entorn de Pubill.

Odi contra ERC

L'exalcalde de la Garriga subratlla que aquí l'executiva del PDeCAT va començar a impulsar la regidora Carlota Torné -de l'entorn de Budó- com a candidata a les properes eleccions municipals (2023), i a fomentar "més odi" contra ERC. Pubill afirma que ni ell ni els regidors de JxCat del seu voltant no se senten identificats amb aquesta estratègia i que, de fet, preferien pactar amb els republicans: "Però no es va poder arribar a cap pacte amb ERC per culpa de la mala relació que Budó havia tingut amb ells en l'anterior mandat".

Fonts coneixedores de la trobada del 2 de gener de 2020 exposen que la portaveu del Govern va reunir-se amb Pubill al Casino del poble, i que Budó el va acusar de "traïdor" per intentar pactar amb ERC, i li va etzibar que "no permetria mai" que es carregués el "seu" projecte. "JxCat no pactarà mai amb ERC", hauria arribat a dir Budó, en referència a les negociacions a escala municipal.

Pubill remarca que han fet elevar la queixa contra Budó a l'executiva comarcal del PDeCAT, i els consta que el seu president, Xavier Martínez, també ho ha fet constar a la direcció del partit. Tot i això, Pubill sospita que Budó ha obrat per apaivagar aquestes denúncies.

Un projecte nou

El propi Pubill, Xavier Bernaldo, Joan Esteban i Juliet Grau ja es van donar de baixa del PDeCAT al gener -per les discrepàncies amb l'executiva local-, i ara passen a ser ara regidors no adscrits. D'aquesta manera el grup municipal de JxCat passa a tenir sis regidors a tenir-ne només dues: Montserrat Llobet i la pròpia Torné, l'escollida per Budó per ser la candidata de les properes eleccions municipals -segons Pubill.

Per la seva banda, els quatre exregidors de JxCat treballaran "constructivament" per crear un projecte nou, "transversal de veritat", "100% municipalista" i amb gent "de tots els sectors", que "sumi" i que els permeti fer el que lamenten que Budó els ha impedit dur a terme a la Garriga.

La versió de l'entorn de Budó

Fonts de l'entorn de Budó consultades per l'ACN han recordat que va ser alcaldessa des del 2007 conjuntament amb ERC. 

Jiménez discrepa de la versió de Pubill, i desmenteix que Budó tingui res a veure amb la decisió dels quatre regidors de renunciar al grup municipal. De fet, el president de l'executiva local del PDeCAT a la Garriga -que va ser regidor amb Budó, però que no va concórrer a les últimes eleccions municipals- destaca que la renúncia dels quatre regidors el va agafar "per sorpresa". Segons diu Jiménez, l'origen de la problemàtica era la dinàmica interna entre PDeCAT i JxCat, i que mai havia tingut a veure amb Budó.

Jiménez també apunta que la portaveu del Govern no va participar ni de la campanya electoral ni de l'elaboració de la llista per a les eleccions del 26 de maig de 2019. A més, el dirigent local agraeix a Budó que no s'involucrés pas en la política local: "Ens ha donat llibertat per fer i desfer", ha assegurat Jiménez en declaracions a l'ACN.

Finalment, Jiménez conclou que troba "coherent" que els quatre regidors hagin abandonat el grup municipal si és que tenien discrepàncies, i apunta que també ho seria que renunciessin a les seves actes de regidors.