La crisi institucional que viu l’estat espanyol aquests darrers dies ha crispat aquest dimecres el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El president del govern espanyol i el líder del principal partit de l’oposició han tornat a topar a la cambra alta després que el PP hagi aconseguit tombar, a través del Tribunal Constitucional, les esmenes presentades per PSOE i Unidas Podemos per renovar aquest mateix tribunal. “Ha emmudit les Corts”, li ha dit el socialista al popular, a més d’acusar-lo d’haver anat “massa lluny” en el camí per acabar amb les aspiracions del govern espanyol.

El cara a cara ha començat amb acusacions de Feijóo cap a Sánchez “d'anar perfeccionant de mica en mica en manual d’obediència a l’independentisme”. El líder popular s’ha referit al fet que el president del govern espanyol hagi pactat amb Esquerra Republicana la derogació del delicte de sedició, així com la reforma del delicte de malversació. “Abans que vostè els doni el ‘Sí’, ells ja li han fet una altra proposta”, ha lamentat Feijóo en referència al referèndum que proposa ara ERC seguint la via Montenegro.

Després de recordar que Sánchez s’havia compromès en campanya electoral a condemnar la celebració de referèndums, detenir el president Carles Puigdemont i no pactar amb l’independentisme, Feijóo ha pronunciat la pregunta que estava registrada a l’ordre del dia: “Quina serà la seva propera cessió?”. Així mateix, li ha preguntat a Sánchez si “ja té data” per a celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Sánchez, que ha passat part de la intervenció de Feijóo rient-se irònicament dels missatges que anava llançant el líder popular, no ha trigat gaire a recordar que les dues consultes sobre la independència de Catalunya que s’han celebrat en els darrers anys al país (9-N i 1-O) han tingut lloc sota mandats del PP. Dit això, Sánchez s’ha disposat a carregar durament contra la intromissió del Constitucional al parlamentarisme espanyol. A parer del president espanyol, els “poders cada cop menys ocults” que controla actualment el PP han “tret les competències que li havien donat els ciutadans parlamentaris”.

“El parlament parlarà, i ben clar”, ha bramat també el president socialista, en referència a la proposició de llei que el PSOE i Unidas Podemos presentaran en els pròxims dies al Congrés dels Diputats per tal de ressuscitar les dues esmenes que pretenien renovar el Tribunal Constitucional. “Prou de desqualificar el TC”, li ha respost Feijóo a Sánchez, a més d’acusat el president socialista “d’apretar l’accelerador de la degradació institucional”. Per últim, el líder dels populars ha tornat a demanar al president espanyol que convoqui eleccions. Ho ha fet el mateix dia que el CIS assenyala que el PP retalla distàncies amb el PSOE i que se situa a només dos punts.