La Crida Nacional per la República, que impulsa Carles Puigdemont, té previst convocar el seu congrés constituent el 6 de desembre a Barcelona, tot i que els seus impulsors no han concretat encara la data. El que sí que han concretat és que abans d'aquesta cita del dia de la Constitució, se celebrarà una convenció fundacional a Manresa el 27 d’octubre, coincidint amb el dia en què es va proclamar la República al Parlament. 

Crida per la Republica Gemma Geis Antoni Morral - Sergi Alcazar

Antoni Morral, Gemma Geis i Ferran Mascarell en la roda de premsa de La Crida, convocada aquest dijous al migdia / Foto: Sergi Alcàzar

La convenció fundacional se celebrarà al pavelló Nou Congost de Manresa, a prop de la presó de Lledoners, i servirà per presentar la ponència d’acció política i la d’organització, que quedaran en mans de l'expresident de l'ANC i president de JxCat, Jordi Sànchez, i la diputada de JxCat Gemma Geis.

La Crida ha convocat per aquest dijous al migdia una roda de premsa per concretar el projecte i el calendari d’accions que té previst dur a terme. S'han encarregat de la presentació els portaveus de la plataforma, Geis, Ferran Mascarell i Toni Morral; mentre que al capdavant de la iniciativa se situen Puigdemont, el president de la Generalitat, Quim Torra, i Jordi Sànchez. Tots sis configuren el nucli impulsor de la iniciativa.

Crida per la Republica Puigdemont Antoni Morral Gemma Geis Ferran Mascarell - SergiAlcazar

Fundadors

Els portaveus han explicat en roda de premsa que a partir avui s'ha posat en marxa una campanya per recollir adhesions, sota el títol Fes-te fundador de la Crida, a través de la pàgina web cridanacional.cat. Els qui s'hi registrin com a fundadors hauran de fer un donatiu mínim de 10 euros i podran participar en el debat i votació de les esmenes dels documents fundacionals.

La Crida, que de moment ja ha aconseguit 50.000 adherits, ha presentat avui l'espot de la campanya per captar fundadors. 

"Iniciarem un recorregut que és constituent d'una nova formació política al país. Inèdita, excepcional, innovadora i ambiciosa", ha assegurat Morral, que ha insistit que l'objectiu "principal" és fer realitat el mandat de l'1-O i, per tant, un cop aconseguit, l'organització es dissoldrà.

Segons Mascarell, "serà un partit amb voluntat de fer acció política el més eficient possible".

Superar conflictes partidistes

De moment, la Crida neix, segons un document inicial de consideracions sobre les raons que porten a la seva constitució al qual ha tingut accés El Nacional, com “un instrument” per ajudar a definir les estratègies d’intervenció política del moviment republicà sobiranista, entre “persones d’ideologies diverses”.

L'objectiu és assolir la implantació de la República, per la qual cosa es compromet a oposar-se a “retornar a les velles maneres de l’autonomisme”.

En aquest document se situa la Crida com “una suma d’esforços per superar els conflictes partidistes que han impedit la unitat sobiranista de debò”, en referència a les diferències entre les formacions independentistes i en contrast amb la unitat civil, “que omple places i carrers”.

De cara a les eleccions municipals, la Crida es compromet a propiciar candidatures “unitàries i plurals” allà on sigui possible o bé avalar aquelles que es regeixin per aquests principis, en l’objectiu que el moviment sobiranista aconsegueixi governar en el màxim nombre d’Ajuntaments, inclòs Barcelona.