Hores abans que el rei Felip VI trepitgi Catalunya, centenars de fotos seves ja han cremat arreu del país. Es tracta d'una acció impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha cridat a cremar retrats del monarca espanyol davant de més de 180 ajuntaments catalans com els de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Igualada, Reus, Valls, Vilafranca del Penedès, Figueres, Vic, Mataró i Berga.

A la capital catalana, centenars de persones s'han reunit a la plaça Sant Jaume per donar aquesta 'càlida benvinguda' al Rei, la qual es completarà demà amb una cadena humana que unirà l'Estació de França (on se celebrarà la BCN New Economy Week) fins al monument de Colom.

Vídeo: Mar Acero

Formant una rotllana al mig de la plaça Sant Jaume, prop d'un centenar de persones han aplegat desenes de retrats de Felip VI i els han cremat entre crits de "Fora el Borbó, per feixista i cabró", "Catalunya no té Rei" i "independència".

Crema fotos Rei Sant Jaume - Sergi Alcàzar

Una imatge del Rei amb cara de porc cremant | Sergi Alcàzar

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, present a la protesta a la capital catalana, ha remarcat “la gran resposta popular a la monarquia espanyola”. Paluzie ha afirmat que “els Borbons només han governat a Catalunya per dret de conquesta" i que la monarquia és una institució basada en la repressió i els valors antidemocràtics, “tal com va tornar a demostrar Felip VI el 3 d’octubre del 2017”.

Crema fotos Rei Sant Jaume - Sergi Alcàzar

Desenes de persones cremen retrats del Rei a Sant Jaume | Sergi Alcàzar

El dispositiu dels Mossos per aquesta concentració contrasta amb el de la protesta convocada pels CDR en el tercer aniversari de l'1-O. Si per aquell dia la plaça estava fortament blindada per una desena de furgons d'antiavalots, aquest dijous no n'han desplegat cap.

Crema fotos Rei Sant Jaume - Sergi Alcàzar

El Rei visitarà demà Barcelona juntament amb Pedro Sánchez | Sergi Alcàzar

I és que durant l'acció no s'ha iniciat cap mena d'enfrontament contra la policia per part dels manifestants, amb una mitjana d'edat més avançada que els convocats pels CDR.

Crema fotos Rei Sant Jaume - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

"Amb aquesta crema popular, l’Assemblea ha començat a escalfar motors per a la mobilització de demà a Barcelona, una gran cadena humana que anirà de l’Estació de França a l’estàtua de Colom. Amb aquestes mobilitzacions, l’entitat es reafirma enèrgicament en la consciència antimonàrquica i en el compromís entusiasta a favor de la construcció d’una República catalana al servei de les persones", ha denunciat l'entitat a través d'un comunicat.

Concentracions arreu de Catalunya

A altres localitats catalanes també s'han cremat retrats de Felip VI, com ha estat el cas de Tarragona.

Foto crema fotos rei Tarragona / ANC

ANC

Desenes d'independentistes també han cremat retrats a Manresa

Crema fotos manresa rei / ANC

ANC

També a Cerdanyola del Vallès.

A Girona han calat foc a un ninot de Felip VI de mida natural de cap per avall.

I també hi ha hagut crema a Reus.

I a Berga.

A Tàrrega (L'Urgell).

A Vilafranca del Penedès.

Igualment a Rubí (Vallès Occidental)

També de Terrassa, igualment al Vallès Occidental.

A Campdevànol (Ripollès).

A Sabadell.

A Anglès (La Selva).

També a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Igualment s'han registrat cremes de fotos del rei d'Espanya al barri de Gràcia de Barcelona.

A Torredembarra (Tarragonès).

I a Figueres (Alt Empordà), on la crema ha estat dins d'un inodor.