El vicepresident primer del Parlament durant la darrera legislatura, Josep Costa, ha renunciat a prendre possessió de l'escó i en el seu lloc entrarà a formar part de la cambra catalana Glòria Freixa, també diputada en el darrer tram de la legislatura.

Costa, que ocupava el número 17 de la llista de Barcelona, hauria d'haver entrat a formar part de la Cambra un cop Carles Puigdemont ha renunciat a prendre possessió de l'escó. La renúncia de Puigdemont estava ja prevista atès que és incompatible ocupar alhora un escó al Parlament Europeu i al de Catalunya.

Glòria Freixa

Corresponia entrar a Costa per substituir-lo, però avui ha avançat a Catalunya Ràdio que havia presentat la seva renúncia formalment davant la cambra. Poc després, Junts ha anunciat que "al llarg del dia es registrarà al Parlament de Catalunya l’acta de diputada de Glòria Freixa, que entrarà com a diputada de Junts per Catalunya en substitució del president Puigdemont".

El fins ara vicepresident ja es va acomiadar formalment de la cambra en acabar la legislatura i, tot i les especulacions sobre una possible entrada al nou govern, ha assenyalat que la seva primera intenció és tornar a l'activitat acadèmica a la qual es dedicava abans d'entrar a formar part de les llistes de Junts.

Costa, persona molt propera a Quim Torra i membre de l'equip d'advocats de Puigdemont, s'havia acabat convertint al Parlament en el contrapunt des de Junts al president de la Cambra, el republicà Roger Torrent. La tensió entre Torrent i Costa era el reflex del malestar i les diferències entre els dos partits. Això el va portar a protagonitzar nombroses polèmiques, una d'elles arran de la filtració d'una conversa amb Cs o per haver participat en una reunió de partits independentistes entre els quals hi havia formacions ultres.

 

A la imatge principal, Josep Costa, fins ara vicepresident del Parlament / Maria Contreras